Město žen: Někde seriál, u Saúdů realita

Rijád – Jak dát ženám práci a přitom zachovat přísnou segregaci pohlaví? V ultraortodoxní muslimské Saúdské Arábii, kde ženy například ani nesmějí řídit auta a mají minimální přístup na pracovní trh, na to možná přišli. Postaví zvláštní města výlučně pro pracující ženy.

Ženy tvoří v Saúdské Arábii jen 15 procent zaměstnanců a pracují navíc téměř výlučně na místech, kam muži nemají přístup. Jen málokterý zaměstnavatel nechává muže a ženy pohromadě. Skupina saúdských podnikatelek proto nyní chce podle britského deníku The Guardian vybudovat celá města, kde by pracovaly výhradně ženy. První takový projekt se bude realizovat napřesrok v Hofúfu na východě země, další čtyři budou následovat. Projekt, za nímž stojí saúdský úřad pro průmyslové vlastnictví (Modon), posvětila i vláda v Rijádu. Jeho hlavním cílem je vytvoření pracovních příležitostí pro ženy, umožnit jim větší finanční nezávislost a zároveň zachovat tradiční segregaci pohlaví.

V Hofúfu má vyrůst něco na způsob velkého průmyslového komplexu s nedalekým obytným komplexem a výcvikovým a školicím střediskem. Zaměstnání tu má dostat pět tisíc žen. Většinou půjde o práci v textilním odvětví, farmacii a potravinářství. Podniky povedou výlučně ženy a pracovat tu také budou pouze ženy. Okolí a podmínky budou uzpůsobeny tak, aby umožnily zaměstnankyním soukromí v souladu s islámskými zvyklostmi.

Vznik zvláštních měst je možná dalším příznakem mírného tání ledů v konzervativní muslimské zemi. Ta letos také vyslala poprvé v historii na olympijské hry ženy – devatenáctiletou atletku Sarah Attarovou a judistku Vuddžan Šaharkáníovou. „Je to historický okamžik a velký krok dopředu, takže doufám, že něco změní do budoucna,“ prohlásila atletka. Premiérově pod pěti kruhy startovaly v Londýně také sportovkyně z Bruneje a Kataru.

Rozhovor s Lubošem Kropáčkem (zdroj: ČT24)