Nálet na syrské město Azáz - desítky mrtvých, 150 zraněných

Damašek - Zhruba třicet mrtvých si měl vyžádat nálet vládních sil na severosyrské pohraniční město Azáz, které drží povstalci. Tvrdí to místní lékaři. Dalších 150 lidí bylo zraněno. Podle televizních záběrů povstalci ve zničených ulicích se skandováním „Bůh je velký“ vynášejí zkrvavená těla mrtvých z domů rozbombardovaných pumami. Mezitím zveřejnili vyšetřovatelé OSN zprávu, že za masakrem v Húlá, který se odehrál v květnu tohoto roku, stála armáda loajální prezidentu Bašáru Asadovi a spřízněné milice. Při masakru zahynulo celkem 108 lidí. Válečné zločiny ale spáchali v jiných případech také povstalci bojující proti syrské vládě. Syrskou metropolí Damaškem rovněž otřásla silná exploze. Bomba vybuchla na parkovišti blízko vojenské budovy u hotelu, který využívají pozorovatelé OSN. Nálož vyhodila do vzduchu cisternu s palivem. Exploze zranila tři lidi. Odpoledne pak u vládních budov v metropoli vypukla prudká přestřelka.

Syrská armáda proti povstalcům používá těžké vrtulníky a stíhací letouny, proti nimž jsou rebelové bezmocní. „Nejdřív ze vzduchu zasáhli auto a vyhodili ho do povětří. Pak pálili do obytných domů. Až rozebereme trosky, bude mrtvých víc,“ řekl místní opoziční aktivista. 
Mezi zraněnými je údajně i sedm Libanonců, které rebelové unesli jako rukojmí. Střela z letounu zasáhla stavení, kde povstalci unesené libanonské šíity drželi. „Sedm jsme jich vyprostili, některá zranění jsou vážná,“ řekl novinářům povstalecký velitel. Čtyři další Libanonci, kteří údajně přišli do Sýrie podpořit režim prezidenta Bašára Asada, se pohřešují.

Mezi zločiny, které odborníci provládní straně přičítají, patří vedle vražd a mučení také sexuální násilí, svévolné zatýkání, drancování nebo ničení majetku. Zločinů, včetně vražd a mučení, se dopustili i rebelové, i když prý nedosáhly takové závažnosti, četnosti a rozsahu. 

Vyšetřovatelé OSN nyní chtějí vysoké komisařce OSN pro lidská práva Navi Pillayové předložit seznam lidí a jednotek podezřelých ze spáchání zločinů proti lidskosti. Vyzvali také šéfa OSN Pan Ki-muna, aby jejich zprávu předložil Radě bezpečnosti OSN. Ta by podle nich měla přijmout odpovídající opatření.

Oběti masakru v Húlá
Zdroj: Shaam News Network/AP Photo

Prezidenta Asada opouštějí už i věrní spojenci

Skoro třicet generálů, řada diplomatů a hlavně ministerský předseda už opustili syrského prezidenta Asada a zběhli k opozici. Ukončit občanskou válku v zemi se ale nedaří ani po téměř roce a půl trvání, za tu dobu zemřelo už přes jednadvacet tisíc lidí.

Důležitý hraniční přechod mezi Tureckem a Sýrií je podle všeho bezpečně v rukou odpůrců Bašára Asada. Povstalci důležitou dopravní tepnu dobyli asi před třemi týdny. Teď už provoz na ní suverénně ovládají. „Máme teď úplně novou vládu a zemi,“ prohlásil Abú Júsif, povstalecký pracovník hraničního přechodu.
 
Novou zemi střeží Svobodná syrská armáda. Muži se zbraněmi - každý na sobě má cokoliv vojenského, co se mu podařilo sehnat. Buď odešli bojovat dál, do blízkého Halabu, nebo zůstali a pasou po prezidentových věrných. „Náš úkol je odhalit všechny příslušníky milic Šabíha a Asadovy špehy. Bráníme tím naši zemi,“ podotkl velitel oddílu Svobodné syrské armády. 

Bašár Asad a Dáud Radžha
Zdroj: SANA/AP Photo

Celé ulice v troskách a stále víc lidí přežívajících ze dne na den je krutá realita současné Sýrie. Stále se zhoršující humanitární krize přivedla do země i zástupkyni OSN Valerii Amosovou. „Před třemi měsíci jsme měli zato, že pomoc potřebuje asi milion lidí. Teď musíme toto číslo zvýšit na 2,5 milionu,“ konstatuje Amosová. 

Povstalci pod tlakem neustálých leteckých útoků mezitím stále víc volají po zřízení bezletové zóny po vzoru Libye. Spojené státy je ale zatím nevyslyšely. „Jasně jsme řekli, že by to bylo obtížné. A to kvůli vzdušné obraně, se kterou bychom se museli vypořádat. Máme plány pro každou situaci a pokud bychom k tomu museli přistoupit, jsem si jist, že bychom to zvládli. Ale jde o zásadní politické rozhodnutí,“ vzkázal americký ministr obrany Leon Panetta.

V centru Damašku u sídla premiéra a nedaleko íránského velvyslanectví v centru vypukla prudká přestřelka. Protivládní ozbrojenci se pokusili ostřelovat objekty předsednictva vlády. Útok přiznala i státní televize, která jej ovšem prezentovala jako akci proti „nájemným teroristům“, které vládní vojáci v centru Damašku zlikvidovali. 

K útoku na sídlo premiéra došlo jen několik hodin poté, co syrští povstalci podnikli pumový útok na armádní budovu v centru města, kde se konala porada velících složek vládních sil a milicí věrných prezidentovi Bašáru Asadovi. Útok nedaleko hotelu využívaného pozorovateli OSN si podle syrské státní televize vyžádal nejméně tři zraněné.

Kromě pouliční pokračuje v Sýrii i válka mediální

„Hassan Nasralláh nám řekl, že bychom měli jít do Sýrie a bojovat za zdejší šíitský režim a armádu. Řekl nám, že tu řádí sunnitské gangy, které si říkají Svobodná syrská armáda,“ prohlašuje na videozáznamu podle povstalců zadržený bojovník šíitského Hizballáhu. 

Sektářské násilí ale může být pro Sýrii ještě větší hrozbou než protivládní povstání - konec diktátora nemusí občanskou válku ukončit, jen ji posunout do nové fáze, jak nakonec ukazuje trpká zkušenost sousedního Iráku.

Klan šíitských muslimů z Libanonu mezitím unesl přes dvacet syrských povstalců, aby se pomstil za únos jednoho ze svých příslušníků. Z Bejrútu to dnes oznámila agentura AP. Incident považuje za důkaz, jak snadno se vnitřní syrský konflikt může přenést do sousedních muslimských zemí. Saúdská Arábie vyzvala své občany, aby kvůli únosům Libanon neprodleně opustili.

Vydáno pod