Europoslanec Jobbiku zjistil, že je Žid. Ve straně končí

Budapešť – Csanád Szegedi, vycházející hvězda maďarské krajně pravicové strany Jobbik, byl znám nevybíravými komentáři na adresu Židů. Obvinil je například, že znesvěcují maďarské národní symboly. Zakládající člen zakázané Maďarské gardy a europoslanec za Jobbik ale před časem zjistil, že je sám Žid. A od té doby to jde s jeho politickou kariérou z kopce. Jobbik od něj dává ruce pryč.

Szegedi pod nátlakem minulý měsíc odstoupil ze všech stranických funkcí a vzdal se členství v Jobbiku. Jenže straně to nestačilo, teď chce, aby se Szegedi vzdal i mandátu v Evropském parlamentu. A to všechno poté, co Szegedi zjistil, že je vlastně Žid. „Nemáme na výběr než ho požádat, aby se vzdal mandátu v europarlamentu,“ řekl šéf Jobbiku Gábor Vona. „Jobbik nevyšetřuje původ svých členů, ale bere pod úvahu to, co udělali pro národ,“ říká Vona. 

Pravicový politik se přitom snažil své židovské kořeny ututlat. Svědčí o tom nahrávka z roku 2010, na které ho bývalý odsouzenec Zoltán Ambrus informuje, že má doklady o jeho židovském původu. Szegedi byl touto zprávou zaskočený a nabídl trestanci peníze a možnost práce v Bruselu, když o tom bude mlčet. Jenže Ambrus úplatek nepřijal.     

Csanád Szegedi

V roce 2007 patřil k zakládajícím členům Maďarské gardy. Její členové nosili uniformy a pruhované vlajky, které připomínaly Šípové kříže, nacistickou stranu, která vládla ke konci druhé světové války a měla na svědomí životy tisíce Židů. Během holocaustu zahynulo celkem 550 tisíc maďarských Židů, většina z nich byla zavražděna v koncentračních táborech. Maďarská garda byla v roce 2009 soudně zakázána. Tou dobou byl už Szegedi členem Jobbiku. Brzy se stal jednou z jeho nejznámějších tváří. Od roku 2009 je europoslancem.

Szegedi po schůzce s Ambrusem začal pátrat, jak to skutečně s jeho rodinou je. Od své babičky se dozvěděl, že jeho předci byli skutečně ortodoxní židé. „Tehdy mi došlo, že moje babička opravdu je Židovka,“ přiznal nakonec Szegedi v Hír TV. „Byla v Osvětimi a Dachau a přežila jako jediná z široké rodiny.“ A zřejmě tohle ho přivedlo k tomu, aby se zamyslel nad tím, co jako člen Jobbiku o Židech prohlašoval. 

Koncem roku 2010 se třeba nechal slyšet, že „krajní pravici vadí na Židech“ to, že židovští umělci, herci a intelektuálové znesvětili maďarské národní symboly, jako je svatoštěpánská koruna.

Szegedi se nedávno setkal s ortodoxním rabínem Slomó Kövesem. Během tohoto setkání se Szegedi omluvil za své výroky, které mohly členy židovské komunity urazit, a slíbil, že se vypraví do Osvětimi.