Sedící býk s Custerem mohou v klidu spát: Aukce nebyla

Garryowen (USA) – Ohlašovaná středeční dražba amerického městečka Garryowen ve státě Montana se nakonec nekonala. Žádný z 15 lidí, kteří na aukci přišli, totiž nesplňoval podmínky pro registraci a účast. Místo spojené s legendární bitvou u Little Bighornu tak majitele znovu nezmění.

Aukční síň Williams & Williams měla za vyvolávací cenu 250 000 dolarů hledat nového majitele pro odlehlé sídlo, kde nastálo žijí jen dva obyvatelé a kde funguje pouze rychlé občerstvení, benzínka, pošta a malý obchod. Pro milovníky americké historie má ale velkou symbolickou hodnotu, protože leží poblíž místa, kde se roku 1876 odehrála bitva, v níž indiánští bojovníci z kmene Siouxů a Čejenů rozprášili několikasetčlenný oddíl americké kavalerie. Slavný náčelník Sedící Býk tehdy shromáždil kolem 2 000 mužů, kteří svedli krvavou bitvu s vojáky generála George Custera. Za hodinu lítého boje zahynulo 268 jeho vojáků, masakr přežil pouze jeden kůň. A zrodila se legenda, o které se dodnes zpívají písně a natáčejí filmy.

Jeden ze dvou obyvatel města, Chris Koltrander, je také jeho majitelem. „V okruhu pětasedmdesáti mil mezi městy Sheridan a Garryowen není žádná další firma. Žádná další čerpací stanice,“ říká. V těsné blízkosti Garryowenu je nicméně mezistátní dálnice Interstate 90 ze Seattlu do Bostonu. Koltrander se město pokoušel už jednou prodat – na inzerát za sedm milionů dolarů. Zájemce se tehdy ale nenašel.

Aukční síň Williams & Williams už letos úspěšně vydražila jiné americké městečko. V dubnu si vietnamský kupec za 900 000 dolarů koupil obec Buford v americkém státu Wyoming. Vesnice přitom měla jediného obyvatele a tvořil ji jen ranč a benzinová pumpa.