Kvůli bouřím v Amiens bylo zadrženo prvních pět lidí

Amiens - Francouzská policie zadržela v noci na dnešek pět lidí v souvislosti s nepokoji v Amiens. Podle úřadu prefekta jim je mezi patnácti a třiceti roky. Jsou podezřelí ze žhářství, loupeže a prodeje kradeného zboží. Jedná se o první zatčené v tomto případu. Po nepokojích z úterní noci policie do města na severu Francie poslala 250 mužů, aby udrželi pořádek.

Hlavní střety se udály v noci na úterý, kdy utrpělo zranění 16 policistů a byly zapáleny tři veřejné budovy včetně mateřské školky. Napětí ve městě a pouliční násilí vyvolala v neděli sporná policejní silniční kontrola v blízkosti pietního aktu na památku mladíka zabitého při řízení motocyklu.

Policie posílila v úterý sbor v Amiensu o 250 mužů a vodní děla. Od té doby není hlášeno žádné větší násilí. Ministr vnitra Manuel Valls řekl, že posily zůstanou ve městě do úplného zklidnění situace. Prezident François Hollande v reakci na tamní násilnosti slíbil posílení bezpečnosti ve všech městech.

V chudinských francouzských čtvrtích se v posledních desítkách let odehrála již řada střetů mezi policií a mladými výtržníky. Dosud největší bouře vypukly v roce 2005, kdy na předměstích velkých měst byly zraněny stovky policistů a násilníků a bylo zapáleno téměř 9 200 aut a také řada budov. Předměstí Amiens-Nord patří k patnácti takzvaným prioritním bezpečnostním zónám, ve kterých se vláda již dříve rozhodla posílit od letošního září bezpečnost.