Ukrajinský soud projednával stížnost Tymošenkové, verdikt odložil

Kyjev - Ukrajinský kasační soud v Kyjevě po trojím odkladu zahájil projednávání stížnosti bývalé premiérky Julije Tymošenkové na rozsudek z loňského října, jímž byla odsouzena k sedmi letům za podpis nevýhodné plynové smlouvy s Ruskem. Na rozdíl od minulosti žaloba nežádala tentokrát o odklad líčení kvůli nepřítomnosti obžalované. Vynesení verdiktu ovšem soud odložil. Kasační stížností Tymošenkové se má soud znovu zabývat 21. srpna.

Projednání kasační stížnosti soud od května už několikrát odročil. Ve všech těchto případech se Tymošenková písemně na soud obrátila, aby stížnosti projednal bez ní. Soud to pokaždé odmítl.

Na počátku dnešního jednání se poslanci opozice snažili připevnit na stěnu reprodukci obrazu z renesance, na němž je vidět, jak ze soudce, který vynesl nespravedlivý rozsudek, zaživa stahují kůži. Předsedající soudce požádal poslance, aby obraz sundali, neboť v zasedacím sále nesmí být nic, co není povoleno zákonem. Po krátké hádce se poslanci žádosti podvolili. 

Předsedající soudce uvedl, že soud dostal prohlášení advokáta Tymošenkové, aby připojil k jejímu spisu výňatky ze soudně-lékařské expertizy týkající se jejího zdraví. Expremiérka dosud odmítala předložit osvědčení o svém zdravotním stavu a žaloba ji podezírá, že svou nemoc předstírá.

Soudce uvedl, že soud dostal žádost obžalované, aby bylo jednání zahájeno bez její účasti. Tymošenková si v současné době léčí pod dozorem německých lékařů bolestivé onemocnění páteře v Charkově, kde si také odpykává sedmiletý trest.

Tymošenková má být nyní souzena v další kauze, která se týká údajných defraudací a daňových úniků z poloviny 90. let. Vůdkyně opozice se ale kvůli špatnému zdraví několikrát s omluvou k soudu nedostavila. Tymošenková jakékoli obvinění v obou kauzách odmítá. Před budovou soudu se dnes shromáždilo několik stovek stoupenců vězněné vůdkyně opozice.