V texaském Dallasu vraždí západonilský virus - až 26 mrtvých

Dallas - Texaský Dallas vyhlásil kvůli výskytu západonilského viru stav ohrožení. Od začátku roku tam na tuto nemoc podle serveru BBC zemřelo nejméně 14 lidí. Televize CBS uvádí 10 mrtvých a Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) dokonce hovoří o 26 mrtvých. V celém Texasu se přitom objevilo téměř 700 případů nákazy, což představuje nejvyšší číslo od roku 2004. Západonilský virus přenášejí komáři a stav ohrožení umožňuje Dallasu proti nim použít plošné postřiky. Podobné opatření město naposledy použilo v roce 1966. Infekci provázejí horečky, bolest svalů a kloubů nebo zduření uzlin.

Obyvatelé Dallasu musejí používat repelenty a vyhýbat se chození ven za soumraku i za svítání. „V Dallasu byl zaznamenán značný výskyt komárů přenášejících západonilský virus, který si již vyžádal několik obětí, a je pravděpodobné, že na následky těžké nemoci zemřou ještě další lidé,“ řekl starosta Dallasu Michael Rawlings. 

Zahubit infikované komáry, kteří nemoc přenášejí, by mohl pomoci letecký postřik. Použit byl i v New Yorku, kde byl minulý měsíc virus objeven na Staten Islandu, ale i v kalifornském Sacramentu. Úředníci sice tvrdí, že využité látky jsou pro lidi neškodné, podle lékařů ale mohou být nebezpečné pro některé rizikové skupiny, především pro těhotné ženy.

Rawlings ale na využití prostředků trvá. „Je to na mou zodpovědnost. Já ponesu následky,“ prohlásil. Rozprašování chemikálií podle něj v případě příznivého počasí začne už dnes večer místního času.

Pacientka
Zdroj: ČT24

Případy byly hlášeny celkem ze 42 amerických států, osmdesát procent z nich pak právě v Texasu, Mississippi a Oklahomě. V nejhůře postiženém Texasu byli obyvatelé vyzváni, aby se zbavili stojaté vody, jejíž přítomnost napomáhá rozmnožování komárů. Nosit by měli rovněž ochranný oděv.

Úředníci tvrdí, že je zatím příliš brzy na to říci, co způsobilo propuknutí nové epidemie. Jedním z faktorů by mohla být předchozí mírná zima a vlhké jaro.

Zdraví lidé se většinou těžkým následkům vyhnou

Virus byl poprvé objeven v roce 1937 v Ugandě. Přenášen je ptáky, na lidi ho pak přenášejí komáři. Pacienti mívají vysokou horečku, může dojít až ke ztrátě zraku či k ochrnutí. Mírnější projevy pak zahrnují bolesti hlavy a kožní vyrážky.

Nejohroženější skupinou jsou lidé s věkem nad padesát let a lidé s vleklými zdravotními problémy. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem
způsobit encefalitidu nebo meningitidu. V těžkých případech hrozí i smrt.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Třeba Jordan Connerová prázdniny tráví doma v posteli. S pomocí sotva dojde ke gauči. „Stěžovala si, že má něco s prsty, s nohama, pak s krkem,“ prohlásila její matka. Jordan se cítila otupělá a posléze začala ztrácet vědomí. „Už nemůžu řídit, protože neodhadnu vzdálenost a délku auta,“ konstatovala další nakažená Ellen Garciová.

Od roku 1999, kdy se virus rozšířil do Spojených států, se stal pravidelným americkým strašákem. Teprve konec roku ukáže, jak dopadne letošní sezona. Již nyní ale lékaři mluví o vážné epidemii.

Vydáno pod