Bagdádský závěr ramadánu - desítky mrtvých při pumovém útoku

Bagdád – Exploze nálože uložené v automobilu před restaurací v iráckém hlavním městě Bagdádu si ve čtvrtek v noci vyžádala nejméně 32 mrtvých a tři desítky zraněných. Podle agentury Reuters je útok součástí očekávané kampaně teroristů z al-Káidy před koncem posvátného měsíce ramadánu. Celkem si série útoků vyžádala nejméně 60 mrtvých a 250 zraněných.

Čtvrtek byl podle zpráv z Bagdádu nekrvavějším dnem v Iráku za poslední tři týdny. Ve městě Kirkúk severně od metropole Bagdádu explodovaly čtyři bomby nastražené kolem domu armádního důstojníka. Nedaleko Fallúdži byli při palbě z projíždějících aut zabiti čtyři policisté a tři další utrpěli zranění a ve městě Tadží severně od metropole explodovala bomba blízko policejní hlídky.   

Útoky v Iráku zůstávají poměrně běžné, přestože míra násilí v zemi po vrcholu v letech 2006 až 2007 klesla. Podle oficiálních čísel bylo v zemi v červenci zabito 325 lidí, což je nehorší měsíční bilance od srpna 2010. Ve středu při útocích na různých místech v zemi zahynulo nejméně 13 lidí.