V Sýrii není podle Brahímího nutná vojenská intervence

New York/Brusel/Moskva - Zahraniční vojenská intervence do Sýrie by znamenala si přiznat diplomatický neúspěch. Prohlásil to podle agentury AP nový zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí, který ve funkci nahradí Kofiho Annana, jehož mírový plán selhal. Brahímímu už vyjádřilo podporu několik členů Rady bezpečnosti OSN.

Annan už dříve uvedl, že svou funkci k 31. srpnu opustí. OSN jako jeho nástupce vybrala Alžířana Brahímího, který má bohaté zkušenosti z diplomacie a kterého podle odborníků provází pověst člověka, který nepřijímá rozkazy od velmocí.

„Uvědomuji si, že to bude mimořádně složitá a velmi, velmi obtížná mise,“ řekl o svém nadcházejícím úkolu Brahímí. Zároveň ale vyjádřil přesvědčení, že je možné zastavit násilnosti mezi stoupenci syrského prezidenta Bašára Asada a opozicí bez zahraniční intervence do Sýrie.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová jmenování Brahímího uvítala. „Můj vzkaz pro zvláštního vyslance Brahímího je jednoduchý: Spojené státy jsou připraveny vás podporovat a zajistit trvalý mír, který zároveň podpoří oprávněné snahy syrského lidu o reprezentativní vládu,“ řekla Clintonová. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang uvedl, že Brahímí je díky svým diplomatickým zkušenostem dobrou volbou pro funkci zmocněnce pro Sýrii.

Štáb ČT natáčel v Sýrii
Zdroj: ČT24/Ondřej Urbaník

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová označila Brahímího za zkušeného diplomata s velmi dobrou znalostí problémů v regionu. „EU ho bude plně podporovat při obtížném úkolu, který má před sebou,“ řekla Ashtonová. Zároveň zdůraznila, že při řešení situace v Sýrii je třeba dát novou šanci diplomacii. „Další militarizace konfliktu by jen zhoršila utrpení Sýrie, jejích obyvatel a celého regionu,“ uvedla. Podporu novému vyslanci vyjádřilo také Rusko. „Počítáme s tím, že Lachdar Brahímí založí svou práci na existující 'cestovní mapě' pro usmíření v Sýrii - na mírovém plánu Kofiho Annana,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

Jmenování Brahímího vítá i Británie, která rovněž ocenila zkušenosti alžírského diplomata. Francouzský velvyslanec při OSN Gerard Araud, který v současnosti předsedá Radě bezpečnosti, podotkl, že funkce zmocněnce pro Sýrii s sebou nese nádech „nesplnitelné mise“. Araud proto vyjádřil pochopení nad tím, že Brahímí určitou dobu váhal, než funkci přijal.

Jeho jmenování uvítala i syrská vláda. „Podporujeme Brahímího požadavek získat pro bezproblémové plnění své mise jednotnou podporu ze strany Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl v prohlášení viceprezident Farúk Šará. Podle AP tak učinil s vědomím, že Rusko s právem veta v RB odmítá jakékoli řešení syrské krize s pomocí zahraniční vojenské síly. 

Brahímího předchůdce Annan vypracoval mírový plán pro Sýrii, který však ani jedna strana konfliktu nedodržovala. Annan se nakonec rozhodl rezignovat na svou funkci kvůli pokračující eskalaci konfliktu a kvůli tomu, že mocnosti v Radě bezpečnosti nejsou schopny sjednotit se v zájmu zastavení chaosu v Sýrii. Rusko a Čína vetovaly tři rezoluce RB OSN podporované západními státy, které měly posílením sankcí zvýšit tlak na syrský režim, pokud se boje nezastaví.

Násilnosti v Sýrii trvají už téměř půldruhého roku. Konflikt si podle syrské opozice vyžádal přes 20 000 obětí. Zároveň se prohlubuje humanitární krize v zemi; podle šéfky humanitárních operací OSN Valerie Amosové pomoc potřebuje už 2,5 milionu Syřanů.

Vydáno pod