Výtržnosti v chrámu se trestají i na Západě

Moskva – V reakci na příliv negativních ohlasů na odsouzení punkové skupiny Pussy Riot ke dvěma letům odnětí svobody upozornilo ruské ministerstvo zahraničí, že za výtržnost v chrámu lze putovat do vězení i na Západě. Mluvčí ruské diplomacie Alexandr Lukaševič konkrétně poukázal na paragrafy, které v Německu počítají až se třemi lety vězení či pokutou a v Rakousku s odnětím svobody až na šest měsíců či pokutou.

Mluvčí se konkrétních příkladů zdržel, ale list Kommersant na své internetové stránce podrobně vypočítal dřívější „provokační akce“ na církevní půdě na Západě, jejichž pachatelé však vyvázli s pokutami. Kupříkladu 10. prosince 1989 v New Yorku během nedělní bohoslužby v katolickém chrámu sv. Patricka v New Yorku se sešlo na 7 000 odpůrců církevního zákazu používání prezervativů. Během mše, které se zúčastnil starosta města, demonstranti vstoupili do kostela a přečetli své prohlášení. Bohoslužbu se jim překazit nepovedlo, i když si část lehla mezi lavice. Policie zatkla 111 lidí, obvinila je z drobné výtržnosti a většinu ještě večer téhož dne propustila.

Pussy Riot
Zdroj: ČTK/AP/Misha Japaridze

O velikonocích 12. dubna 1998 skupina aktivistů homosexuální komunity přerušila kázání arcibiskupa z Canterbury požadavky ukončit diskriminaci sexuálních menšin. Organizátor akce byl stíhán podle zákona z roku 1860, počítajícím se stolibrovou pokutou či dvouměsíčním vězením jako maximálním trestem. Odsouzen byl k pokutě 18,60 liber (asi 590 Kč dle současného kurzu).   

Třicítka členů skupiny Bash Back!, označujících se za gay-anarchisty, 9. listopadu 2008 narušila bohoslužby v protestantském kostele v americkém státu Michigan; část odlákala strážce, část rozhazovala letáky a skandovala hesla, že je v pořádku být gay. V červenci 2011 soud zakázal skupině jakékoliv protesty v jakémkoliv církevním stánku na území USA pod hrozbou pokuty 10 000 dolarů v případě opakování incidentu.

Loni 2. června tři aktivisté ekologické organizace Fuck for Forest vstoupili do katedrály v Oslu, kde obnažená dvojice u oltáře napodobila pohlavní akt, prý aby předvedla lásku k přírodě a lidem. Dotyčnou aktivistku a aktivistu soud potrestal pokutou 9 000 a 7 500 norských korun (asi 30 000, resp. 25 500 Kč), každý z nich zároveň musel zaplatit po dvou tisícovkách (asi 6 800 Kč) na úhradu soudních nákladů, a to pod hrozbou 18, respektive 15 dnů vězení.   

V ruských médiích se tento týden objevily zprávy, že prý profesoru helsinské univerzity Teivo Teivainenovi hrozí až dva roky vězení za pokus zopakovat akci Pussy Riot v místním pravoslavném chrámu. Ale podle samého profesora jde nejspíš o „úmyslnou dezinformaci“ rozšiřovanou z Ruska, protože do chrámu se svými studenty ani v rámci pedagogické vycházky ani nevstoupil. 

Vydáno pod