Američtí hasiči používají při požárech moderní vojenské vybavení

Washington - S návratem amerických vojáků loni z Iráku a teď postupně i z Afghánistánu přicházejí do civilního života také důležité technologické novinky. Naposledy to byly infračervené kamery z bojových letadel, které letos úspěšně pomáhaly americkým hasičům při likvidaci ničivých požárů v jižní Kalifornii.

Jižní Kalifornii zasáhly letos rozsáhlé požáry. Američtí hasiči je úspěšně zvládli a velký dík patří infračerveným kamerám, které do civilu přišly spolu s americkými vojáky. Letecké oko vybavené termoviděním totiž z trupu letadla odhalí nebezpečná ohniska lesního požáru stejně dobře jako nepřátelské bojovníky. 

Náklady přitom nejsou nijak astronomické. Tři miliony dolarů za počítačem řízený systém a k tomu dvě stě tisíc dolarů za každou kameru. První ostré nasazení umožnilo nasměrovat hasiče přesně k plamenům. 

Letecké kamery ale nejsou zdaleka první vojenskou technologií, která se dobře osvědčila i v civilu. Například obratný robot PakBot vyvinutý pro americké vojáky k prohledání nepřátelského terénu vyrazil po zemětřesení v Japonsku na průzkum do poškozené jaderné elektrárny Fukušima a odhalil i vysokou radiaci. A bez původně vojenského navigačního systému GPS si dnes třeba řízení auta nedokážou představit miliony lidí na celém světě.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod