Ruská policie porovná otisky zubů šachisty a psa

Moskva - Ruskému opozičnímu aktivistovi a bývalému šachovému mistrovi Garrymu Kasparovovi hrozí soud. Policie ho zatkla během pátečního protestu proti rozsudku nad členkami punkové skupiny Pussy Riot. Vyšetřovatelé ho viní z napadení zasahujícího policisty a tvrdí, že jej dokonce pokousal. Kasparovovi hrozí až pět let vězení, vinu ale popírá a chce sám žalovat policii. Bývalého šampiona si vyšetřovatelé dnes předvolali k výslechu. Protesty proti verdiktu nad Pussy Riot pokračují i v samotném Rusku, tamní ministr zahraničí Sergek Lavrov ale podobné akce označil za vměšování do záležitostí soudu.

Kasparov údajně kousl policejního praporčíka do ruky, ten je se zraněním prstu v nemocnici. „Kasparov vypověděl, že policistu pokousal služební pes. Moskevská policie je proto připravena provést expertizu a srovnat otisky zubů svých psů a Kasparova,“ cituje tisk mluvčího moskevské policie.

Kromě Kasparova čelí stíhání ještě další dva účastníci demonstrace. Svědectví zadržených hovoří o tom, že policisté se chovali hrubě a zadržené bezdůvodně bili. Sám Kasparov prý dostal ránu do zad a zkroutili mu ruce, na policii chce podat žalobu. 

„Na videozáznamu je vidět, že mě zatkli během rozhovoru s novináři a pak že mě bijí. Chybí však jakékoliv důkazy o kousnutí,“ tvrdí Kasparov. Za napadení úředního činitele hrozí v Rusku až pět let odnětí svobody či pokuta až 200 000 rublů (asi 126 000 Kč).

Tři členky skupiny Pussy Riot dostaly v pátek dva roky vězení za to, že v moskevském pravoslavném chrámu Krista Spasitele zazpívaly píseň proti Putinovi. O jejich kauze se debatovalo i během připomínky 21. výročí srpnového puče. Přišlo na 500 lidí a akce se stala protestem proti současnému režimu.

Ruský tisk varuje před škodami pro ruskou pověst v zahraničí

Ruský tisk v dnešních komentářích upozorňuje, že odsouzení dívek poškodilo pověst země v cizině. „Rozsudek zničil reputaci Ruska,“ nadepisují Novyje izvěstija a vyčíslují, že o rozsudku informovalo 5 107 zahraničních médií v 87 zemích světa; nejaktivněji prý verdikt komentovali v USA, Británii, Německu, Francii, Španělsku a Nizozemsku. List spočítal, že případ Pussy Riot se stal událostí dne ve většině amerických a evropských zpravodajských televizí, které soudu v pátečním vysílání věnovaly od dvou minut po jednu hodinu a 22 minut; některé dění v soudní síni přenášely i v přímém přenosu. 88 procent zpráv bylo vůči Rusku negativních, 12 procent neutrálních. V 72 procentech byl verdikt charakterizován jako pochybný, přehnaně přísný, jako ukázka nedemokratičnosti ruského režimu a potlačování jinak smýšlejících a opozice.

Garryho kasparova zatkli při demonstraci na podporu Pussy Riot
Zdroj: ČTK/AP/Lisa Kessler

„Pussy Riot jsou ostuda, ale ostuda země je ještě horší,“ zdůrazňuje Moskovskij komsomolec a ironicky radí neurážet středověkou inkvizici srovnáváním s „Putinovým samoděržavím“. Punkerky se na Západě už těší větší podpoře než svého času sovětští disidenti. „Ruské úřady by sotva dokázaly vymyslet účinnější způsob, jak předvést civilizovanému světu, že nejsme právní stát, ale říše zla a hlouposti,“ usoudil komentátor a dodal, že Západ se může radovat nad vymezením „jasné hranice, kde končí evropská civilizace a začíná východní barbarství“. Samy Pussy Riot by podle názoru autora udělaly lépe, kdyby mlčely, neboť se vyznačují nedostatkem talentu, humoru a prohřešují se proti vší estetice. Namísto toho se však mladé feministky rozhodly trumfnout i skandální uměleckou skupinu Vojna a exhibicionistky z ukrajinského sdružení Femen - a povedlo se: Naplivaly na oltář i na věřící a staly se zakladatelkami trendu a světovými celebritami. Rusko je však Rusko a jeho justice je „ještě falešnější než Pussy Riot“ a „nová kremelsko-církevní spravedlnost ještě mnohem krutější než v raném středověku“.

„Rusko je feudální stát. Navzdory všem změnám ideologických doktrín a ekonomických politik se metody vládnutí od dob Ivana Hrozného jen málo změnily,“ píše o rozsudku anglojazyčný The Moscow Times, podle kterého by podle carského zákona z roku 1845 za podobnou výtržnost hrozily nejvýše tři měsíce vězení. Současně komentátor západním politikům a podnikatelům vyčítá, že až na estonského prezidenta během pětiměsíční vazby Pussy Riot mlčeli. Hrozí tak, že „za Putinova vládnutí se Rusko stane evropskou Saúdskou Arábií, zredukovanou na export ropy a plynu a dovoz luxusních aut“.

Kasparovovi hrozí soud (zdroj: ČT24)

Hysterii kolem Pussy Riot kritizoval Lavrov, protesty proti verdiktu ale pokračují

Za nepřípustné vměšování do věci soudu dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil „hysterickou kampaň“ kolem odsouzení punkerek z Pussy Riot. Během návštěvy v Helsinkách vyzval k uvážlivému hodnocení kauzy a varoval před unáhlenými závěry. „Soudy je třeba respektovat, ještě je u nás nikdo nezrušil,“ poznamenal ministr.

Protesty na podporu odsouzených dívek mezitím pokračují i v samotném Rusku. Neznámí lidé popsali v Pskovské oblasti na severozápadě země pravoslavný kostel nápisy na podporu Pussy Riot, v Baltijsku u Kaliningradu se neznámí pachatelé pokusili místní kostel podpálit. Jeho stěny údajně znesvětili hanlivými nápisy. Ojedinělé projevy nespokojenosti zaznívají i přímo v pravoslavné církvi. Tambovský pop Sergej Baranov se kvůli nesouhlasu s rozsudkem dobrovolně zřekl kněžského svěcení. Obvinil církev, že kauzu rockerek projednávala na vlastním neveřejném tribunálu, jehož hodnocení se prý pak stalo podkladem pro verdikt soudu civilního. Vedení pravoslavné církve ale dnes spekulace o církevním soudu důrazně odmítlo.