Csatáryho po válce odsoudili i v Maďarsku

Budapešť – Nacistický válečný zločinec László Csatáry byl podle nově objevených materiálů odsouzen i v Maďarsku. V Košicích se našly důkazy, že po skončení druhé světové války v roce 1945 dostal 20 let, před trestem ale utekl. Uvedl to historik Zoltán Balassa. Za své činy byl v poválečném Československu Csatáry v nepřítomnosti odsouzen v roce 1948 k trestu smrti. Podle historických dokumentů se mimo jiné podílel na deportacích téměř 16 tisíc košických Židů.

Historik Balassa maďarskému týdeníku HVG řekl, že na Slovensku objevil dokumenty, podle nichž Maďar Csatáry byl dopaden ve městě Veszprém a poté odsouzen v dalším maďarském městě Pécs. Nyní 97letý Csatáry, pokud bude znova souzen, by na základě těchto dokumentů mohl být opět odsouzen, dodal Balassa.

Csatáryho, který je vysoko na seznamu deseti hledaných nacistických zločinců Centra Simona Wiesenthala, zatkla maďarská policie 18. července. Podle historických dokumentů sehrál jako šéf maďarské policie v Košicích za války klíčovou roli při deportacích více než 15 700 košických Židů a také při pronásledování, týrání a vraždění dalších stovek obyvatel tohoto východoslovenského města. Po válce uprchl do Kanady, kde žil do poloviny 90. let. Když se o něj kvůli jeho minulosti začaly zajímat tamní úřady a odebraly mu kanadské občanství, vrátil se do Maďarska. Od července je v domácím vězení. Veškerá obvinění z válečných zločinů odmítá. Bratislava chce, aby byl vydán na Slovensko.

Vydáno pod