Znásilněná žena obvykle neotěhotní, tvrdí republikánský politik

New York - Republikánský kandidát do amerického Senátu Todd Akin spustil vlnu odsuzujících reakcí, když prohlásil, že znásilnění díky ženskému obrannému mechanismu obvykle nekončí těhotenstvím. Od jeho slov se distancoval i kandidát na prezidenta Mitt Romney. V USA otěhotní v důsledku znásilnění přes 32 tisíc žen ročně. Akin později uvedl, že se během odpovědi na otázku, zda by povolil potraty, přeřekl. Akin chce na podzim bojovat o post senátora za Missouri, jeho aféra ale může zamíchat i prezidentským kláním.

Todd Akin, republikánský kandidát do Senátu:

„Co vím od doktorů, tak je otěhotnění v případě znásilnění velmi neobvyklé. Pokud jde skutečně o znásilnění, ženské tělo zná způsob, jak tomu zamezit. Za předpokladu, že tohle nebude fungovat, tak myslím, že potrestán by měl být pachatel, a ne dítě.“

Republikánský politik z amerického státu Missouri, který vyhrál primárky zejména díky podpoře konzervativních voličů, je známý jako odpůrce interrupce. Jeho výrok zazněl v neděli v televizi KTVI-TV, kde vysvětloval svůj názor na potraty dětí počatých při znásilnění. Podle studií amerických lékařů má pět procent znásilnění za následek otěhotnění oběti.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Od výroku se ale spěšně distancovali i spolustraníci, včetně prezidentského kandidáta Mitta Romneyho a možného viceprezidenta Ryana. „Je to akt zbavující lidské důstojnosti a nahánějící strach,“ řekla studentka Marisa Egerstromová.

Kongesman se nakonec pod tíhou kanonády omluvil obětem znásilnění a své prohlášení  označil za přeřeknutí. Na zákazu potratů ovšem na druhou stranu trvá. Jeho nesmlouvavý postoj mu podle analytiků nakonec může přihrát voliče. Na kampaň mu už teď jeho fanoušci přispěli více než dvěma miliony dolarů.