Kosmonauti byli na vycházce z ISS, přemístit měli jeřáb Strela-2

Moskva - Dva ruští kosmonauti Jurij Malenčenko a Gennadij Padalka vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného prostoru. Během šesti hodin přemístili nákladní jeřáb Strela-2 z modulu Pirs na nové stanoviště u staničního segmentu Zarja. V plánu měli také dokončit instalaci štítu proti mikrometeoritům na modulu Zvezda a zapojit malý vědecký satelit. Dva další astronauty čeká výstup do vesmíru na konci srpna. ISS je trvale obydlena alespoň dvoučlennou posádkou, která se každých šest měsíců obměňuje. Stanice je umístěna na nízké oběžné dráze Země ve výšce kolem 350 kilometrů.

Kosmonauti v ruských skafandrech Orlan otevřeli přechodovou komoru modulu Pirs krátce před 17:40 SELČ, což bylo o hodinu později oproti plánovanému času. Za zpoždění mohla netěsnost v průlezu. Zpoždění je ale podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře normální, protože existuje celá řada operací, jež je nutné připravit, aby se mohli kosmonauti vydat „všanc“ vesmíru. „Příprava začíná několik hodin před výstupem, je totiž nutné zkontrolovat všechny činnosti především skafandru. Ve chvíli, kdy opustí plášť kosmické stanice, je pro ně jedinou ochranou,“ podotkl Kolář.

Kosmonauty čekala oprava pláště i přemístění teleskopických tyčí na ruské části stanice. Tyto jeřáby slouží k tomu, aby kosmonauti měli snazší manipulaci s různými přístroji. „Jejich úkolem je přemístit jeden jeřáb z modulu na jinou část stanice. A to je obtížný úkol,“ poznamenal Kolář.

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Zdroj: ČT24

Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář:

„Pohyb ve skafandru je značně omezen. Jestliže se má kosmonaut soustředit na jemnou práci, tak to vyžaduje naprosté a plné soustředění. Kosmonauti přes dobrou teplotní izolaci vypotí litry potu.“

Nutné je nejprve oddělit rameno od stanice a poté ho posunout zhruba o pět metrů, k čemuž má být využit druhý jeřáb. „Kosmonaut se bude tyče držet a cestovat vesmírem kolem stanice,“ konstatoval Kolář. Kdyby mělo dojít k porušení hermetičnosti skafandru nebo samotné stanice, pro zbývající čtyři členy posádky je připravena cesta k dopravním lodím.

Dnešní výstup do volného kosmu je v historii stanice 163. v pořadí. Oba kosmonauti jsou podle NASA velmi zkušení, Padalka pracoval ve volném prostoru již osmkrát a Malenčenko čtyřikrát.

Komentář Jana Koláře (zdroj: ČT24)

Další práce vně stanice je naplánována na 30. srpna, kdy Američanka Sunita Williamsová s Japoncem Akihikou Hošidem vymění vadné relé, připraví kabelové rozvody pro ruský laboratorní modul, který by k ISS měl dorazit v následujícím roce, a vybaví jeden ze stykovacích uzlů izolací.

Na ISS nyní pobývají ruští kosmonauti Padalka, Malenčenko a Sergej Revin, američtí astronauti Joseph Acaba a Williamsová a Japonec Hošide. Padalka, Revin a Hošide mají ISS opustit 17. září, příští posádka má přiletět 15. října. Budou ji tvořit Rusové Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin a Američan Kevin Ford.