Somálsko má po víc jak dvou dekádách formální parlament

Mogadišo - V Somálsku složil přísahu první formální parlament po 22 letech. Vzešel z hlasování stařešinů, volby kvůli složité bezpečnostní situaci v zemi proběhnout nemohly. Prvním krokem poslanců je výběr nového prezidenta.

Dvě stě jedenáct členů nového somálského parlamentu složilo přísahu na ostře střeženém mogadišském letišti - jednom z nejbezpečnějších míst v zemi. Zákonodárný sbor sice začal fungovat, mandátu se ale ke zklamání OSN zatím zdaleka neujali všichni poslanci.

Dolní komora totiž bude mít 275 členů. „Dnešek se v Somálsku zapíše do historie. Noví členové parlamentu skládají slib a doufám, že brzy zvolí vládu,“ prohlásil premiér Mohammed Abdiweli.

V pondělí vypršel mandát přechodného osmiletého kabinetu podporovaného OSN a slibovaná lhůta, do které měla země mít nového prezidenta. Toho nakonec zákonodárci zvolí nejdřív za několik dní. Favoritem je umírněný islamista a dosavadní prezident Šaríf Šajch Ahmed. Šanci na post má i dosavadní premiér Abdiweli. „Vyzývám poslance, ať zvolí někoho, kdo není zločinec ani vojenský vůdce, někoho, kdo vyvede zemi z destrukce,“ konstatoval jeden z obyvatel Mogadiša.

Somálsko se dočkalo parlamentu (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní situace v zemi je ale dál napjatá. Jednotky Africké unie loni získaly kontrolu v Mogadišu. Islamistické hnutí Šabáb napojené na al-Káidu ale dál ovládá řadu oblastí v centru a na jihu země a v metropoli nepřestalo provádět útoky.

Přechodným somálským úřadům se po svržení diktátora Siada Barreho v roce 1991 přes opakované prodloužení jejich mandátu nepodařilo prosadit svou moc a do záležitostí státu tak podle serveru BBC mohli zasahovat kmenoví vůdci, islamisté i jiné země. Poslanci dřívějších somálských přechodných parlamentů kvůli chaosu v Somálsku v posledních 20 letech skládali poslanecký slib v zahraničí.