Curiosity bude mít na Marsu společnici - sondu InSight

Washington - Americká NASA vybrala z řady uchazečů pro další misi na Marsu sondu InSight. Ta má na rudé planetě přistát v roce 2016. Na rozdíl od vozítka Curiosity nebude mobilní. Jejím úkolem bude zjistit, jak se Mars utvářel a proč se vyvíjel jinak než Země.

Vědci tvrdí, že si díky sondě InSight budou moci udělat jasnější představu o tom, jak se tvoří skalnaté planety, a to včetně planety Země, uvedl britský server BBC. Sonda bude řízena z Pasadeny v Kalifornii. Projekt InSight porazil v soutěži NASA další dva návrhy. Jedná se o nízkonákladovou misi. 

Konstrukce přistávacího modulu se opírá do značné míry o úspěšnou sondu Phoenix, která na rudé planetě přistála v roce 2008. Přestože návrh plánovaný na rok 2016 bude vypadat podobně, na Mars poveze odlišnou výbavu. 

Sonda má za úkol zkoumat otřesy země na Marsu a informace posléze použít ke zmapování hranice mezi vrstvami hornin. Na základě získaných poznatků by mělo být možné určit, zda má planeta pevné, nebo kapalné jádro a poskytnout určité indicie, proč není povrch rudé planety rozdělený do tektonických desek, jako tomu je v případě Země.

„Průzkum Marsu je pro NASA nejvyšší prioritou a výběr InSightu zajistí, že budeme pokračovat v odhalování tajemství rudé planety a že takto položíme základy pro budoucí mise s lidskou posádkou,“ uvedl ředitel NASA Charles Bolden. „Nedávné úspěšné přistání vozítka Curiosity podnítilo zájem veřejnosti o výzkum vesmíru. Dnešní oznámení tak dává jasně najevo, že budou následovat další vzrušující výpravy k Marsu.“

Projekt InSight povede William Bruce Banerdt v kalifornském středisku pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory (JPL) v Pasadeně. Součástí týmu jsou kromě amerických vědců i odborníci ze zahraničních univerzit, průmyslových odvětví a vládních agentur.

Rozhovor s Janem Kolářem (zdroj: ČT24)

InSight staví na vesmírné technologii, kterou NASA použila pro velmi úspěšnou misi sondy Phoenix. Ta se vydala k Marsu v roce 2007 a po přistání na povrchu potvrdila přítomnost vody ve formě ledu v polárních oblastech. Nová mise je součástí amerického vesmírného programu Discovery, který je zaměřen na nízkonákladový výzkum sluneční soustavy. Rozpočet na InSight je stanoven na 425 milionů dolarů v hodnotě měny v roce 2010. Suma ale nezahrnuje vypuštění sondy a další služby, které se startem souvisejí.

InSight bude vybaven čtyřmi vědeckými přístroji. Součástí tak budou geodetický nástroj k určení osy planetární rotace, robotické rameno a dvě kamery, přístroj na měření seizmických vln a podpovrchová tepelná sonda.