Rumunský prezident bude úřadovat dál, v Bukurešti demonstrace

Bukurešť - Rumunský ústavní soud rozhodl, že referendum o odvolání prezidenta Triana Basesca bylo neplatné. K hlasovacím urnám nepřišlo potřebných 50 procent voličů. Rozhodnutím soud potvrdil prezidentovo setrvání v úřadu. Z těch, kdo hlasovali v referendu, si přitom víc než 80 procent přálo prezidentův konec. Premiér Victor Ponta, který hlasování inicioval, Basesca vyzval, aby i přes neplatnost referenda sám odstoupil, protože ztratil legitimitu. Nyní levicová vládní koalice hodlá rozhodnutí ústavních soudců respektovat. Proti setrvání Basesca ve funkci ale demonstrovaly v Bukurešti desítky lidí.

Referendum o odvolání Basesca ztroskotalo, k urnám totiž nepřišla nutná nadpoloviční většina voličů. A Basescu slavil vítězství. „Jsem přesvědčen, že ti, kdo stojí za tímto pokusem o převrat, by měli být pohnáni k zodpovědnosti,“ prohlásil. Z devíti členů ústavního soudu pro neplatnost referenda hlasovalo šest. Basesca odvolal parlament počátkem července kvůli tomu, že údajně překročil své pravomoci, když zasahoval do činnosti vlády a soudního systému. Politik obvinění popírá.

Alexander Tolčinský, komentátor Českého rozhlasu 6:

„Rozhodnutí je to překvapivé. Domnívám se ale, že politické napětí potrvá nejméně do listopadových voleb, kdy se pravděpodobně potvrdí mandát Pontovy vlády. Tato vláda získala totiž mandát tím, že se v rámci parlamentu z jednoho tábora přesunula do druhého. Je to asi podobné, jako kdyby se podstatná část poslanců ODS rozhodla podporovat ČSSD. Tím se úplně změnila vládní koalice.“

Podle premiéra, který sesazení inicioval, se ale prezident přesto neměl do funkce vracet. „Politik, který ignoruje hlasy 9 milionů Rumunů, ztratil kontakt s realitou,“ konstatoval Ponta. Basescovi odpůrci výsledek zpochybňovali - volební komise prý měla zastaralé údaje o počtu obyvatel. Podle posledního sčítání lidu je totiž v Rumunsku o dva miliony lidí méně. Ústavní soud si revidované seznamy voličů nechal předložit a své rozhodnutí kvůli jejich zkoumání několikrát odložil. Pontovy argumenty k potvrzení platnosti referenda ale nakonec nestačily.

„Doufám, že parlament bude respektovat rozhodnutí ústavního soudu. Je to jeho povinnost, verdikt soudu je konečný,“ řekl Constantin Ene, zástupce liberálních demokratů v Ústřední volební komisi. Levicová koalice už oznámila, že rozhodnutí ústavních soudců bude
respektovat. „Beru na vědomí verdikt (ústavního soudu). Jak už jsme dříve oznámili, jeho rozhodnutí budeme respektovat,“ řekl novinářům předseda rumunského senátu Crin Antonescu, který dočasně zastával funkci hlavy státu. Basescu se podle něj ale vrátí jako nelegitimní prezident. Antonescu je šéfem Národní liberální strany (PNL), která spolu s Pontovou Sociálnědemokratickou stranou (PSD) vystupuje pod hlavičkou Sociálně-liberální unie (USL).

Také premiér Ponta na tiskové konferenci ujistil, že bude rozhodnutí soudu respektovat. „Chci Rumunům signalizovat stabilitu. Rozhodnutí soudu bude respektováno a plněno,“ řekl Ponta.

Evropská unie si oddychne

Spory mezi pravicovým prezidentem a levicovou vládou zablokovaly rumunskou politiku, ochromily ekonomiku a vyvolaly pochybnosti Evropské unie. Ta tvrdě kritizovala Rumunsko právě za způsob, jakým se levicová vláda pokusila Basesca sesadit.

Vydáno pod