Ultimátum zrušeno - stávkující horníci v JAR o práci nepřijdou

Johannesburg - Stávkujícím horníkům v Jihoafrické republice už vyhazov nehrozí. Důlní společnost Lomnin zrušila ultimátum, podle kterého měl být propuštěn každý, kdo se do dneška nevrátí zpátky do práce. K ustoupení od hrozby společnost vyzvala jihoafrická vláda s tím, že je nutné uklidnit situaci a najít rozumné řešení problému. Minulý čtvrtek v dole při střetu policistů se stávkujícími zahynulo čtyřiatřicet osob.

„Bude-li Lonmin předkládat termíny a ultimáta a hrozit propuštěním každého, kdo nepřijde do práce, nepřispěje to k vytvoření stabilnějšího prostředí,“ řekl náměstek ředitele Mark Munroe. Stávka trvá od 10. srpna. Při prvních srážkách a také při policejním zásahu minulý čtvrtek zemřelo 44 lidí a přes 70 osob bylo zraněno. Zadrženo bylo přes 250 osob.

V dole je zaměstnáno téměř 30 tisíc lidí a společnost Lonmin vyzvala všechny horníky, aby přišli do práce. V pondělí, na kdy bylo vyhlášeno první ultimátum, výzvu uposlechlo zhruba 30 procent zaměstnanců, do některých šachet se prý dostavilo i 60 procent horníků.    

Policejní zásah proti stávkujícím horníkům v JAR
Zdroj: ČTK/AP/Denis Farrell

Zástupce vlády Collins Chabane ráno požádal společnost Lonmin, aby zrušila ultimátum do té doby, než budou všechny oběti z minulého čtvrtka identifikovány a pohřbeny. Z 34 obětí čtvrteční střelby se nepodařilo identifikovat ještě šest lidí. Prezident Jacob Zuma vyhlásil týdenní smutek, ve čtvrtek se má konat smuteční obřad.
   
Londýnská společnost Lonmin je třetí největší světový výrobce platiny. Na světový trh dodává 12 procent této komodity. Kvůli protestu v dole Marikana byla nucena těžbu omezit, což vedlo ke zdražení platiny na maximum minulých šesti týdnů. V pondělí se unce prodávala za 1 493 dolarů (29 873 korun).

Vydáno pod