Tresty za korupci míří i do vysokých kubánských pater

Havana - Tresty vězení od čtyř do 12 let vyměřil soud na Kubě 12 lidem včetně několika bývalých vysokých vládních činitelů, které shledal vinnými z korupce. Podle státních médií se případ týkal kontraktu na rozšíření podniku na zpracování niklu a kobaltu Pedro Soto Alba na východě země.

Nejpřísnější tresty 12, 10 a osmi let vězení dostali tři bývalí náměstci na ministerstvu pro prvovýrobu, které na těžbu niklu dohlíží. Šest let vězení soud vyměřil obchodnímu řediteli státního podniku Cubaniquel. K šesti a pěti letům byli odsouzeni dva vysocí představitelé kanadsko-kubánské těžební společnosti Sherritt International Corp., která továrnu Pedro Soto Alba provozuje. Kromě nich bylo odsouzeno šest dalších lidí. Kubánské úřady vyšetřování dnes potvrdily vůbec poprvé, o případu se ale údajně poslední rok spekulovalo v diplomatických kruzích.

Nikl je jedním z hlavních kubánských vývozních artiklů a spolu s cestovním ruchem představuje jeden z hlavních zdrojů zahraniční měny. Kuba ročně vytěží 70 000 tun niklu, přičemž v zemi se nachází nejméně 800 milionů tun tohoto kovu. Podle kubánských úřadů se v zemi také nachází 26 procent světových zásob kobaltu.

V listopadu dva zahraniční podnikatelé agentuře AP sdělili, že stejné vyšetřování vedlo k uzavření dvou kanadských společností a investiční firmy Coral Capital Group s britským vedením. V případu byli údajně zadrženi dva Kanaďané a Čech. České velvyslanectví na Kubě tuto informaci nepotvrdilo. AP zároveň napsala, že tito tři údajní zadržení na dnes zveřejněném seznamu odsouzených uvedeni nebyli.

Komunistické vedení na Kubě uvádí korupci jako jeden z hlavních problémů a kubánský prezident Raúl Castro ji v lednu označil za větší hrozbu pro revoluci než cokoliv, co by si mohly vymyslet Spojené státy, dlouholetý rival komunistické Kuby.