Soud prodloužil Csatárymu domácí vazbu

Budapešť - Maďarský soud dnes prodloužil domácí vězení nacistickému válečnému zločinci Lászlóvi Csatárymu. Vyvrátil tak včerejší tvrzení maďarských médií, že domácí vazba Csatáramu prodloužena nebyla. Soud uznal argumenty prokuratury, že u Csatáryho existuje riziko útěku. Muž, který je vysoko na seznamu deseti hledaných nacistických zločinců Centra Simona Wiesenthala, podle historických dokumentů sehrál jako šéf maďarské policie v Košicích za války klíčovou roli při deportacích více než 15 700 košických Židů a také při pronásledování, týrání a vraždění dalších stovek obyvatel tohoto východoslovenského města.

Soudem původně stanovená třicetidenní domácí vazba skončila koncem minulého týdne. Tu soud uvalil na Csatáryho poté, co byl 18. července zadržen, když se snažil před úřady ukrývat. Za své činy byl v poválečném Československu v roce 1948 v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Podle nových zjištění byl po válce odsouzen i v Maďarsku, před dvacetiletým trestem vězení ale utekl. Bratislava chce, aby byl vydán na Slovensko.

Po válce Csatáry uprchl do Kanady, kde žil do poloviny 90. let. Když se o něj kvůli jeho minulosti začaly zajímat tamní úřady a odebraly mu kanadské občanství, vrátil se do Maďarska. Nedávno byl odhalen v Budapešti, kde žil pod cizím jménem, a nyní v Maďarsku čelí obvinění z válečných zločinů. Csatáry veškerou vinu popírá.

Telefonát Gregora Martina Papucseka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod