Předvolební Nizozemsko: Nové strany sázejí na mládež i seniory

Amsterdam - Nizozemci žijí v rytmu předvolební kampaně. Za tři týdny vyřknou svými hlasy i názor na bolestivé škrty a záchranné balíky pro jihoevropské země, které se jim nechce dál dotovat. Vedle těch tradičních cítí šanci také nové strany zaměřené na mladé i seniory. Krizi a nedůvěru totiž pociťují všichni.

Strana 50plus se těší podpoře seniorů, které trápí bolestivé škrty: „Nezaměstnaní lidé starší 55 let mají jen dvouprocentní šanci, že dostanou práci. To je velmi těžké. (…) Šéfové bank odcházejí s milionovými bonusy, ale starší lidé téměř bez peněz to mají platit. Neuvěřitelné!“ říká volební lídr strany Henk Krol. Byl novinář i mluvčí vládní lidové strany. To, že má životního partnera, žádným předvolebním tématem není. Hned napoprvé by mohla jeho strana získat v parlamentu tři poslance a klidně vstoupit do koaliční vlády.

Henk Krol
Zdroj: ČT24

Hlavně mladé zase oslovuje Pirátská strana, která slibuje chytřejší úspory, svobodnější internet a moderní politiku. „Teď průzkumy ukazují, že bychom mohli dostat jedno nebo dvě křesla. Většina voličů je mladší 30 let,“ říká volební lídr pirátů Dirk Poot. „Pravda je, že většina poslanců teď musí volat odbornou pomoc, pokud v tiskárně dojde papír.“

Dirk Poot
Zdroj: ČT24

Předčasné parlamentní volby v Nizozemsku se uskuteční 12. září. Vláda premiéra Marka Rutteho podala v dubnu demisi poté, co zkrachovala jednání o rozpočtových škrtech mezi menšinovým kabinetem a krajní pravicí, bez níž nemá Rutte parlamentní většinu.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)