Ve Vladivostoku graduje spor, na jaké straně jezdit a kde mít volant

Moskva - Už od sovětské „perestrojky“ Michaila Gorbačova se na ruský Dálný východ masově dovážejí ojetá japonská auta s volantem na pravé straně. Ve Vladivostoku, stejně jako na celém území Ruska, se však jezdí vpravo, což tamním řidičům komplikuje život. Stále víc lidí proto podle místních médií volá po výjimce, která by v metropoli ruského Dálného východu přesunula dopravu vlevo. Návrh má ale i své odpůrce. Několikaletý spor tak vyvolává vášnivé politické diskuze i nepokojné občanské demonstrace.

Symbolem zuřivého sporu se stala pamětní deska vzdávající poctu pravostrannému řízení osobních automobilů. Ta se objevila na zdi jednoho z vladivostockých činžovních domů. Je na ní postava námořníka, který v pravé ruce drží volant japonského a v levé ruského automobilu. Pod vyobrazením je nápis „Navždy pravostranný“.

Zdá se, že úřady začaly tažení za přesun dopravy vlevo brát vážně. V několika čtvrtích Vladivostoku se objevily úseky s levostranným provozem. S oficiálním požehnáním se jezdí vlevo dokonce i v okolí soustavy velkorysých mostů přes zátoku Zlatý roh, které nedávno ve Vladivostoku s velkou slávou otevřeli pro veřejnou dopravu.

  • Most ve Vladivostoku zdroj: ČT24
  • Most ve Vladivostoku autor: EPA/DMITRY ASTAKHOV / RIA NOVOSTI , zdroj: Isifa

Změna vyvolala řadu masových demonstrací, mítinků a blokád. Zasahovat musely dokonce i elitní jednotky ministerstva vnitra OMON.

Podle oficiálních statistik celnicí ročně projdou statisíce japonských ojetin. Jejich hromadný dovoz dráždí ruské centrální úřady, které s voláním po změně dopravního režimu ve Vladivostoku nesouhlasí. Boj vyvrcholil před dvěma lety, kdy Přímořský kraj drasticky zvýšil dovozní cla na japonské automobily.

Vydáno pod