OBRAZEM: Vozítko Curiosity zanechalo na Marsu stopy kol

Mars - Vozítko Curiosity úspěšně dokončilo první testovací jízdu po povrchu Marsu. Americký Národní úřadu pro letectví a vesmír (NASA) to oznámil na Twitteru. Vozítko popojelo vpřed o tři metry, poté se otočilo o 90 stupňů a zacouvalo zpět. Sonda za 2,5 miliardy dolarů (asi 51 miliard korun) poté vyslala na Zemi snímky, které ukazují stopy kol v půdě na rudé planetě.

„Tato jízda znamená, že vozítko má plně funkční pohybové systémy,“ prohlásil Matt Heverly, řidič roveru Curiosity. Na obrázku je jasně vidět, jakou vzdálenost Curiosity urazila od místa přistání, i to, že se bezpečně otočila o sto stupňů a zacouvala. „Klíčové je, že jsme poprvé popojeli kupředu, dokázali jsme se otočit a ověřili jsme, že přístroje, které sledují, jak se mění směr, pracují správně,“ podotkl Heverly. 

Úspěch testů je důležitý, signál z kontrolního centra totiž na Mars putuje téměř čtrnáct minut a velká část zodpovědnosti za řízení tak zůstává právě na systémech vozítka. To zanedlouho vyrazí na cestu k hoře Sharp a denně by mělo urazit desítky metrů. Cestou bude odhalovat historii Marsu, pátrat po možných stopách někdejšího života i sledovat výkyvy počasí.

První jízda Curiosity tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod