Němci mají v hledáčku dalšího nacistického zločince - možná Slováka

Berlín - Němečtí vyšetřovatelé prověřují sedmaosmdesátiletého muže podezřelého z podílu na zabíjení Židů v Osvětimi. Podle německých médií může jít o Slováka Johanna B, který v táboře smrti sloužil jako hlídač. V roce 1952 emigroval do Spojených států, kde získal občanství. Dnes údajně žije ve Filadelfii.

Muž byl údajně hlídačem v roce 1944, kdy bylo v Osvětimi-Birkenau v plynových komorách v okupovaném Polsku zavražděno 344 tisíc Židů z Maďarska. Bavorští žalobci se nyní rozhodují, zda podezřelého přivést do Německa, aby tam čelil obvinění.

Právě v Bavorsku měl muž žít před vycestováním do zahraničí po druhé světové válce, píše britský server BBC. Konečné rozhodnutí o jeho osudu je tak nyní na žalobcích z Weidenu.

Němečtí úředníci sice jméno nezvěřejnili, ale zpravodajský portál Süddeutsche Zeitung tvrdí, že podezřelý je možná slovenské národnosti a nyní žije ve Filadelfii v USA. Generální prokurátor vyšetřující nacistické válečné zločiny Kurt Schrimm řekl, že podrobnosti o podezřelém vyšly najevo během vyšetřování kauzy Johna Demjanjuka. 

Bývalý nacistický dozorce John Demjanjuk u mnichovského soudu
Zdroj: ČT24

Demjanjuk byl shledán vinným právě kvůli jeho práci strážce v táboře smrti Sobibor. Byl odsouzen k pěti letům vězení v květnu 2011 a zemřel ve věku 91 let.

Osvětim byla největším nacistickým táborem smrti, kde bylo zavražděno více než 1,1 milionu lidí. Většina z nich byli Židé.