Španělská „restaurátorka“ udělala z Ježíše chlupatou opici

Zaragoza - Malba Ecce Homo (Ejhle člověk) od Elíase Garcíi Martíneze doznala značných změn poté, co se do díla pustila postarší věřící. Ta šokovala španělské kulturní činitele, když se na vlastní pěst chopila restaurátorského štětce a z Ježíše vytvořila postavu podobnou spíš chlupatému lidoopovi. Stařenka celou záležitost nemyslela zle - obraz totiž nebyl v dobrém stavu, chtěla ho proto jen „opravit“. Malba byla chloubou kostela nedaleko Zaragozy po více než sto let, napsal zpravodajský server BBC News. Odborníci ji proto chtějí opravit. Už dříve na opravu dostali finanční dar. To ovšem věřící nemohla tušit.

Ženě, které už je přes 80 let, vadilo, jak se nástěnná malba kvůli vlhkosti ničí. Měla prý jen ty nejlepší úmysly, ale jemné tahy Martínezova štětce zaplácala vrstvami barvy a důstojný portrét Krista nyní někomu může připomínat obrázek chlupaté opice.

Historici nevědí, co dál

Autorce přemalby, jejíž jméno zpráva neuvádí, patrně poté došlo, že přecenila své síly, a sama kontaktovala městského poradce pro kulturní záležitosti. V kostele se mají brzy sejít odborníci a historici, aby se dohodli, jak postupovat.

Juan Maria Ojeda, radní se zaměřením na kulturu:

„Myslím si, že měla dobré úmysly. Příští měsíc se setká s odborníkem, který má obraz opravit, a poví mu, jaké materiály použila. Pokud obraz nedokážeme opravit, pravděpodobně zeď zakryjeme fotografií Ecce Homo.“

Úřad zrovna obdržel dotaci na opravu

Samotná freska nemá nijak vysokou cenu, ale pro místní obyvatele má velkou duchovní hodnotu. Ironií je, že amatérská restaurátorka se pustila do díla právě v době, kdy místní úřad pro ochranu památek dostal finanční dar od vnučky malíře, s jehož pomocí se chystal fresku odborně opravit.