Ukrajinskému „městu duchů“ zbývá deset let

Kyjev - Ukrajinskému městu Pripjať brzy vyprší jeho čas. Město stojící v zóně uzavřené po jaderném výbuchu v elektrárně Černobyl pomalu zarůstá lesem a budovy se bortí. Podle odborníků bude trvat pouhou dekádu, než Pripjať skončí pochována pod troskami odstřelených budov. Kdysi lidnaté a živé město dostalo po katastrofě přezdívku „město duchů“.

Domy neobydlené od jaderné exploze v dubnu 1986 jsou v havarijním stavu. Praskliny ve zdech jsou způsobeny povětrnostními podmínkami a střídáním teplot v různých ročních obdobích.

Město zanikne, kvůli radiaci z něj muzeum nebude

Přístup pracovníků ochranné zóny do budov je proto z bezpečnostních důvodů omezený. „Velká část budov bude nakonec srovnána se zemí,“ tvrdí zástupce správy zakázané zóny. Nápad udělat z města muzeum je podle něj nereálný. V budovách je více radiace než venku a kvůli jejich špatnému stavu by muzeum dlouho nefungovalo.

Ukrajinské město Pripjať
Zdroj: ČT24/ISIFA

Město Pripjať se stavělo od roku 1970 a přezdívalo se mu „město mladých“ pro nízký věkový průměr obyvatelstva, zaměstnaného převážně v jaderné elektrárně Černobyl. V době havárie tam žilo téměř 50 tisíc lidí. Nyní bývá Pripjať označována jako „město duchů“.

Čtvrtý reaktor v Černobylu explodoval v dubnu 1986 a radioaktivita z jeho nitra se rozšířila do rozsáhlých oblastí severovýchodní a severní Evropy. Výbuch bezprostředně usmrtil 31 lidí a tisíce dalších zahynuly na choroby vyvolané vysokou radiací.