Nová střela zasáhne USA, kdekoli si Číňané zamanou

Peking - Čína údajně otestovala novou mezikontinentální balistickou střelu, která by dokázala zasáhnout cíl kdekoli ve Spojených státech. Uvedl to jihokorejský deník Čoson ilbo. Podle něj Peking vyvíjí střelu Tung-feng 41 (Dong Feng 41) od 90. let minulého století a americké protiraketové systémy ji nedokážou zachytit. Raketa je prý schopná nést až deset jaderných hlavic.

První zkouška rakety se prý uskutečnila 24. července ve středočínské provincii Šan-si. Druhý dělostřelecký sbor Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA) ji odpálil z raketového a vesmírného testovacího střediska Wu-čaj do pouště vzdálené několik tisíc kilometrů západně.
   
Snímky vozidla údajně přepravujícího obří raketu DF-41 se od roku 2007 několikrát objevily na čínském internetu. Nejmenovaný americký činitel tehdy potvrdil, že opravdu šlo o střelu DF-41, což bylo první potvrzení existence tohoto projektu ze strany americké vlády.

Čína
Zdroj: ČT24

Další cíl? Zasáhnout jakékoliv místo na světě

Čínský expert Wej Kuo-an ale červencovou zkoušku rakety DF-41 popřel. „Střela, která byla pokusně odpálena, nebyla DF-41. Je však pravda, že Čína v současné době pracuje na vývoji nové generace mezikontinentálních balistických střel (ICBM) přesně s těmi parametry, které západní média popisují,“ řekl. "Cílem výzkumu je vyvinout novou generaci ICBM, které
dokážou zasáhnout cíl kdekoli na světě," dodal. 
       
Dostřel rakety DF-41 se udává mezi 10 a 14 tisíci kilometry, což zahrnuje celé území USA. Její předchůdce DF-31 měla dosah 7 200 až 8 000 kilometrů, což pokrývá pouze částečně západ Spojených států. Phillip Karber z Georgetownské univerzity uvedl, že pokud by Čína využila 32 raket DF-41, byla by schopna zasáhnout všechna americká města s populací přesahující 50 tisíc obyvatel.

Čína údajně disponuje více než 70 mezikontinentálními balistickými střelami a 410 nukleárními hlavicemi.    

Vydáno pod