Zveřejnění snímků nahého Harryho šokovalo královskou rodinu

Londýn - Britská královská rodina se snaží zabránit dalšímu šíření fotografií, na nichž na sobě princ Harry nemá nic jiného než hodinky. Navíc dovádí s rovněž nahou dívkou, píše britský list The Daily Telegraph. U mediální regulační komise si zástupci rodiny stěžují na to, že zveřejněním těchto záběrů bylo narušeno princovo soukromí. Podle spolupracovníka ČT v Londýně Ivana Kytky je třeba princův „prázdninový výstřelek“ vidět v kontextu toho ostatního, co dělá dobrého pro britskou monarchii.

Na prodeji fotek dotyčný slušně vydělal

Snímky Harryho, na kterých si užívá v Las Vegas, zveřejnil nejdříve jeden americký bulvární portál, pak se rychle rozšířily jinde po internetu a dostaly se i do seriózních médií. Jejich autorem je podle The Telegraph jeden z flamendrů, který byl s Harrym ve VIP salonku hotelu v Las Vegas. „Pořízeny byly na mobilní telefon,“ podotkl Kytka. Dotyčný prodal fotografie v přepočtu za 316 450 korun. Prince údajně nemohla „umravnit“ jeho ochranka, protože ta neslouží k tomu, aby „řídila jeho život“, řekl zástupce londýnské policie, která má bezpečnost královské rodiny na starosti.

Noc v hotelovém komplexu vyjde až na zhruba 160 tisíc korun, mluvčí britského královského paláce ale odmítl prozradit, zda Harry za pobyt platil z vlastní kapsy, nebo zda byl čestným hostem hotelu.

Princ Harry na návštěvě Belize
Zdroj: ČT24

Harryho reputace už z minulosti není bez poskvrny, v roce 2002 například připustil, že konzumoval marihuanu a že pil alkohol ještě před dosažením věku, kdy je to povolené. Nyní se podle The Telegraph znovu objevují otázky ohledně jeho soudnosti i toho, zda je schopen důstojně reprezentovat královnu Alžbětu II. Tento měsíc ji například zastupoval na závěrečném ceremoniálu olympiády v Londýně, nyní je ale jeho pověst znovu v ohrožení.

Podle informací Kytky ale žádost královské rodiny zabrala, jelikož žádný z britských hlavních deníků fotografie neotiskl. „Odpověď na všechny dotazy britských novinářů teď zní 'no comment',“ prohlásil spolupracovník ČT v Londýně. „Mají dojem, že to je tou nejlepší medicínou, jak se vyhnout dalšímu skandálu,“ poznamenal Kytka.

Královská rodina prohlásila, že zveřejnění těchto fotografií by bylo porušením princova práva na soukromý život. Redakce britských listů, které snímky nezveřejnily, k tomu kromě této výzvy vedla také atmosféra opatrnosti, která v médiích vznikla po loňském skandálu s odposlechy ze strany nejméně jednoho britského periodika. Většina britských deníků přitom zdůraznila paradox, že snímky nemohou vyjít v Británii, ale jsou volně přístupné na serverech mnohých zahraničních médií, a to i seriózních. „Tyto fotky vidí miliony lidí na internetu, ale královský palác je zakazuje v Británii,“ napsal například The Daily Mail. V Británii se odhodlal fotky zveřejnit jen blogger Guido Fawkes.

Armáda si na Harryho posvítí

Sedmadvacetiletý Harry je pilotem vrtulníku v britské armádě, kde mu jeho nejnovější skandál podle médií neprojde hladce. Podle předpisů se vojáci musejí chovat jako profesionálové ve službě i mimo ni. „Je dost hloupé dělat něco takového v přítomnosti fotoaparátů,“ řekl nejmenovaný bývalý instruktor z Královské vojenské akademie v Sandhurstu o chování Harryho. „Podle mě dostane vynadáno,“ dodal.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)