K Machu Picchu bude možné doletět letadlem

Lima - Peruánský prezident Ollanta Humala představil plány na stavbu nového letiště u města Cusco na jihovýchodě země. Podle něj by stavba podpořila rozvoj zdejšího turistického ruchu. Mnozí turisté sem totiž míří, aby se pokochali pohledem na ruiny Machu Picchu, jež patřilo Inkům. O plánu informoval britský server BBC.

Aktuální letiště, které je schopné zvládnout pouze omezené denní lety, není dostačující, prohlásil Humala. Vláda prý do projektu investuje 460 milionů dolarů.

Machu Picchu představuje pro turisty v Peru největší atrakci, ale místní obyvatelé jsou znepokojeni tím, jaký bude mít zvyšující se návštěvnost na místo dopad. „Toto nové letiště nebude znamenat jen více turistů, kteří sem dorazí, bude to generovat i další pracovní místa, což pomůže okolním obcím,“ podotkl ale prezident.

Machu Picchu
Zdroj: Wikipedia.org/Martin St-Amant

Na slavnostním ceremoniálu schválil osobně zákon, který umožňuje vyvlastňování půdy v obci Chinchero, kde by nové mezinárodní letiště mělo být postaveno. „Investice by zároveň pomohla vládě v boji proti chudobě, zatímco starobylá kultura bude nadále respektována,“ řekl Humala.

Cestovní ruch představuje v regionu hlavní zdroj příjmů. Machu Picchu se totiž nachází na seznamu světového dědictví UNESCO. To již dříve varovalo před nekontrolovaným nárůstem počtu turistů. V současné době je vstup omezen na 2 500 návštěvníků denně.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Cusco je výchozím bodem pro návštěvníky. Ti mohou cestu absolvovat pěšky, autobusem nebo vlakem. Jde každopádně o celých 112 kilometrů. Machu Picchu se nachází 2 500 metrů nad hladinou moře, bylo postaveno v 15. století Inky. Znovu bylo objeveno v roce 1911 americkým historikem Hiramem Binghamem.