Syrských uprchlíků už je skoro čtvrt milionu

Damašek - V zemích sousedících se Sýrií je už více uprchlíků, než OSN očekávala do konce roku. Jenom minulý týden jich odešlo 30 000, celkem je jich přes 200 000. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který počítal s tím, že do konce roku bude v Libanonu, Jordánsku, Turecku a Iráku maximálně 185 000 syrských běženců.

„Teď je jich v sousedních zemích 202 512. Horšící se bezpečnostní situace v Libanonu nám zabraňuje pomáhat Syřanům prchajícím před konfliktem, i když v práci pokračujeme,“ řekl v Ženevě Adrian Edwards. 

V Sýrii se i dnes bojuje o město Halab i o Damašek. Podle agentury AFP bylo v zemi v minulých 24 hodinách objeveno asi 50 těl osob zabitých při hromadných likvidačních akcích. Už týden se pohřešuje nezávislý americký novinář Austin Tice, který pracoval pro The Washington Post a mediální skupinu McClatchy.

Angela Merkelová, německá kancléřka:

„Budeme trvat na tom, aby Rada bezpečnosti OSN přijala nezbytná rozhodnutí a rozpoutala mezinárodní dialog - hlavně co se týče humanitární situace v zemi.“

Přívalem uprchlíků trpí zejména Turecko, které jich má na svém území přes 70 000. Podle jeho úřadů přešlo hranici v minulých 24 hodinách dalších 3 500 běženců. Ankara nehodlá přijmout více než 100 000 Syřanů a vyjednává o zřízení pohraničního nárazníkového pásma. Syrský konflikt už si vyžádal na 25 tisíc mrtvých.

Syrský konfikt už si vyžádal 25 tisíc obětí (zdroj: ČT24)