Jak končí šílení střelci - většinou se zabijí a bez soudu

Případ jihokorejského policisty z dubna 1982, který po hádce se ženou postřílel 57 lidí, byl až do útoku Breivika nejspíš nejkrvavější obdobný případ. Šílený policista nakonec spáchal sebevraždu. Tak končí většinou vraždící maniaci, kteří v amoku střílí kolem sebe. Zbraň proti sobě tak obrátil i Thomas Hamilton, jenž v březnu 1996 postřílel 16 dětí a jejich učitelku ve skotském městě Dunblane, či bývalý žák gymnázia v Erfurtu, jehož řádění v dubnu 2002 podlehlo 16 lidí. Sebevraždu zvolil i jihokorejský student, který v dubnu 2007 na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě postřílel 32 lidí, byl posedlý násilím, měl v minulosti problémy s univerzitní policií a byl léčen na psychiatrii.

Vraždící maniaky zneškodní někdy i policisté, jako tomu bylo v srpnu 1966, kdy student na univerzitě v texaském Austinu postřílel 16 lidí. Jindy zase zakročí okolí. V únoru 1994 rozlícení věřící ubili židovského osadníka, který v Hebronu v mešitě při modlitbě postřílel 29 Arabů. 

K soudu se naopak kromě Breivika dostal Timothy McVeigh, veterán války v Perském zálivu, jenž se chtěl pomstít za útok FBI na sídlo davidiánů Davida Koreshe v texaském městě Waco, kde zahynulo přes 80 členů sekty. McVeigh stál v dubnu 1995 za explozí před sídlem amerických federálních úřadů v Oklahoma City. Detonace a pád budovy si vyžádaly 168 obětí, dalších 700 lidí bylo zraněno. McVeigh byl v červnu 1997 odsouzen k tresti smrti, popraven byl injekcí 11. června 2001. 

Smrti unikl například Unabomber

Doživotí si v květnu 1998 vysloužil Unabomber, a to za 16 teroristických útoků v letech 1978-1995, při kterých zahynuli tři lidé. Theodore Kaczynski - původně byl geniální matematik, později žil jako poustevník ve srubu v Montaně, kde vyráběl pumy, které poštou posílal svým domnělým nepřátelům. Do dějin vstoupil jako Unabomber, protože útočil proti univerzitám a leteckým společnostem. Kaczynski motivoval své činy odporem k průmyslové civilizaci a láskou k přírodě. Na stopu policii přivedl Kaczynského bratr David, jenž po přečtení Unabomberova manifestu úřady upozornil na mnoho paralel s dopisy, které psal jeho bratr domů. Podle odborníků celé pasáže tohoto textu opsal dnes odsouzený norský atentátník Anders Behring Breivik. 

V doživotním žaláři skončil i Martin Bryant, který v dubnu 1996 připravil o život 35 osob. Posudky psychiatrů konstatovaly, že má sice inteligenční kvocient jedenáctiletého dítěte, dokáže však rozeznat dobro od zla a je za své jednání plně odpovědný. Doživotí dostal v březnu 1999 i duševně narušený Rakušan Franz Fuchs za spáchání série 28 bombových a dopisových atentátů v Rakousku a Německu. Nejspíš nejznámější obětí Fuchse, který při jednom útoku sám přišel o ruce, byl někdejší starosta Vídně Helmut Zilk, který ztratil tři prsty na ruce. V únoru 2000 spáchal Fuchs sebevraždu. 

Trest smrti si vysloužil v listopadu 2009 John Allen Muhammad, který v roce 2002 se svým komplicem zastřelil z úkrytu svého vozu speciální puškou deset lidí. Muhammad, veterán z války v Perském zálivu, a jeho mladý společník Lee Boyd Malvo v roce 2002 svými útoky paralyzovali americké hlavní město Washington a další státy.