Breivik dostal, co si zasloužil, míní pozůstalí

Oslo - Norský atentátník Anders Behring Breivik nakonec nepůjde do léčebny, nýbrž do vězení, a to na nejdelší možnou dobu 21 let. V zahraničí se sice ozývají hlasy, které kritizují norský právní systém neumožňující tvrdší trest, Norové jsou ale s verdiktem většinou spokojeni. S rozsudkem souhlasí jak ti, kdo přežili atentáty, tak i pozůstalí po obětech. Těm může konec procesu s masovým vrahem a jeho potrestání pomoci vyrovnat se s újmou, kterou jim způsobil.

Norové nechtěli, aby Breivik skončil v léčebně… bez odpovědnosti

Trine Aamodtová opakovaně prohlašovala, že si přeje, aby muž, který loni 22. července na ostrově Utöya nedaleko metropole Osla zavraždil jejího 19letého syna Diderika, byl shledán svéprávným a nastoupil trest vězení. „Jsem spokojená. Jsem ráda, že byl shledán příčetným. Konečně si někdo troufl použít hlavu. Jsem také ráda, že pětice soudců se na verdiktu shodla jednomyslně,“ řekla Aamodtová listu Verdens Gang s tím, že nejdůležitější pro ni teď je, aby Breivik již nikdy nevyšel na svobodu.

Aamodtová ostře reagovala, když v červnu prokuratura požádala o nařízení psychiatrické péče pro obžalovaného, který při pumovém útoku v centru Osla zabil osm osob a poté postřílel 69 lidí na nedalekém ostrově Utöya. „Je hrozné, když nejen on, ale celá společnost se mohou vzdát odpovědnosti a říci, že to byla jen nemoc,“ řekla tehdy.

Pietní akce v Norsku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Emma Martinovicová, která přežila masakr na Utöyi, cítí, že nyní, když byl Breivik odsouzen do vězení, může zase pokračovat ve svém každodenním životě. I ona doufala, že soud se přikloní k tomu, že Breivik byl v době útoků duševně zdráv, a byla prý nesmírně šťastná, když se tuto informaci prostřednictvím mobilního telefonu dozvěděla.

„Je to pro mne nesmírně důležité. Byla jsem hrozně roztřesená a pak jsem se konečně dozvěděla, že (Breivik) půjde na 21 let sedět. Od loňského 22. července jsem nebyla takhle šťastná. Spadlo ze mě obrovské břímě,“ konstatovala dívka, po níž Breivik na Utöyi střílel a která byla přesvědčena, že atentátník přesně věděl, co činí. „Všichni mluvili o tom, že bude shledán nepříčetným, a já si to myslela taky. Ale toto potvrzuje, že je zdráv, což jsme věděli od prvního okamžiku. Konečně nás někdo vyslechl a porozuměl nám. Konečně je právo na naší straně,“ podotkla dále Martinovicová.

Emma Martinovicová, dívka, která přežila Breivikovo vraždění:

„Pro mne to také znamená, že můžu jít dál. Breivik byl odsouzen a už nemůže nikdo tvrdit nic jiného. Teď půjde do cely a já věřím v bezpečnostní systém. Už na něj nemusím myslet.“

Lepší rozsudek padnout nemohl, míní otec jedné z obětí

Přeživší jásali nad trestem vězení pro Breivika i na sociálních sítích. „Ta sr…a je konečně vyřízená. Život teď může začít,“ reagovala emotivně přeživší Ingrid Nymoenová. „Zazvonil zvonec a pohádky je konec,“ napsal Adrian Pracon z mládežnického křídla vládnoucí Norské strany práce, jehož tábor se stal terčem Breivikova útoku. „Jsem velmi spokojený. Ať shnije ve vězení. Doufám, že se nikdo neodvolá,“ obdobně v sms pro deník Verdens Gang napsal Gaute Otto Sandvik, který na Utöyi přišel o 16letou dceru Marianne.

Jarl Robert Christensen, jemuž atentátník zastřelil dceru Birgitte Smetbakovou, uvedl, že necítí žádnou radost, ale že rozsudek, který padl, je ten nejlepší možný. „Nejsem šťastný ani smutný. Oba rozsudky mají něco do sebe. Kdyby byl (Breivik) shledán nepříčetným, byla by jeho ideologie vnímána jinak, ale také by to znamenalo odvolání a možnost přezkoumávat případ každý třetí rok. Takhle bude Breivik pryč z našich očí déle a my budeme mít větší klid,“ prohlásil.

Soud s Breivikem
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein

Trest? Pouhé tři měsíce a osm dní za jednu oběť, zní ze zahraničí

Zatímco Norové jsou s výší trestu spokojeni, některé zahraniční reakce na Twitteru norský právní systém kritizují. „Jsem naprosto znechucený z rozsudku nad Andersem Breivikem. Zabil 70 lidí a dostal 21 let,“ napsal uživatel Max Cooper. „Rozsudek nad Andersem Breivikem je tři měsíce a osm dní za každou jeho oběť a zranění do toho nejsou zahrnuti,“ uvedl uživatel Jeremy Vine. Další lidé na Twitteru uváděli, že atentátník měl dostat přinejmenším doživotní trest.