Muž dostal padáka. Před Empire State Building zastřelil kolegu

New York - Poblíž budovy Empire State Building na Páté Avenue se střílelo. Dva lidé zemřeli, jednou z obětí je útočník. Podle informací zpravodaje ČT Michala Kubala šlo o kriminální čin spáchaný v důsledku pracovního sporu. Muž měl na sobě oblek a v ruce kufřík. Jiného muže střelil brokovnicí do hlavy, následně začal pálit po kolemjdoucích. Místní média informovala, že střelba byla slyšet kolem deváté hodiny ráno (13:00 SEČ). Devět zraněných incident přežije. Starosta New Yorku Michael Bloomberg prohlásil, že pachatelem je třiapadesátiletý Jeffrey Johnson, který přišel o práci v obchodě Hazan Imports ve známém mrakodrapu. Muž zřejmě nemá záznam v trestním rejstříku, píše Reuters. Podle Bloomberga je možné, že některé osoby omylem postřelili policisté.

Newyorský krizový štáb uvedl, že na místě bylo kulkou zasaženo celkem 11 osob. Policie uzavřela v oblasti několik ulic. Max Kaplan, který v New Yorku žije, uvedl pro CNN, že slyšel nejméně 9 výstřelů. „Všichni jsme v práci otřeseni,“ podotkl muž. Starosta New Yorku prohlásil, že tato událost jen ukazuje další příklad toho, proč by měly začít platit tvrdší zákony zaměřené na kontrolu držení zbraní.

Podle Bloomberga střílel návrhář módních doplňků, kterého firma před rokem vyhodila z práce. Zabil jedenačtyřicetiletého bývalého kolegu třemi ranami. Policie střelbu opětovala a zabila ho. Zřejmě také zranila několik osob, které ale nejsou v ohrožení života. Kromě turistů bylo v tu chvíli na ulici také mnoho zaměstnanců.

Raymond Kelly, policejní komisař New York City:

„Johnson byl šest let zaměstnaný jako návrhář dámských šperků. Během snižování stavů byl asi před rokem propuštěn. Ve sporu s jedním z bývalých kolegů vytáhl pistoli a zblízka vystřelil.“

Policie uvedla, že dva zasahující strážci pořádku vypálili 14 ran a že se průběh zákroku prošetřuje. Zatím není jasné, zda útočník střílel také na policisty.

Empire State Building je turistickým lákadlem, jedním z nejznámějších mrakodrapů na světě. Postaven byl v roce 1931 a desítky let byl nejvyšší budovou světa - až do dokončení stavby Světového obchodního centra. To se stalo terčem teroristického útoku 11. září 2001. Každý rok Empire State Building navštíví miliony lidí.

Svědkyně střelby:

„Lidé najednou začali utíkat. Říkali, že někdo má zbraň. Tak jsem se hned rozběhla jiným směrem. Měla jsem strach.“ 

V USA se masově střílelo v nedávné době dvakrát. Nejprve v červenci James Holmes na půlnoční premiéře filmu Temný rytíř povstal v Auroře v Coloradu zabil 12 lidí a 58 zranil. Na začátku srpna si zase sedm mrtvých včetně útočníka vyžádala střelba v sikhském chrámu v Oak Creek u města Milwaukee v americkém státě Wisconsin. Několik dalších lidí utrpělo zranění.