Hnutí Greenpeace na ruské plošině protestovalo proti těžbě v Arktidě

Moskva - Šest aktivistů z hnutí Greenpeace obsadilo na 15 hodin ruskou ropnou plošinu Prirazlomnaja. V Pečorském moři tak protestovali proti těžebním aktivitám v Arktidě. Plošina, která patří ruské společnosti Gazprom, je klíčová pro udržení Ruska mezi největšími producenty ropy. Odhadem se pod ní skrývá 526 milionů barelů ropy. Greenpeace se obává, že by v případě havárie došlo k nevídané ekologické katastrofě. V arktickém regionu se nachází nejméně 32 procent dosud nevytěžených zásob ropy a plynu a naleziště jsou stále dostupnější kvůli globálnímu oteplování.

Šest aktivistů ze Spojených států, Kanady, Finska a Německa připlulo nad ránem motorovými čluny k těžební plošině Prirazlomnaja, patřící ruské těžební společnosti Gazprom Něfť Šelf. S pomocí lan na ni vyšplhali. Setrvali několik hodin zavěšeni na provazech a doufali, že díky dobrým zásobám tam budou moci zůstat několik dní.
   
Dělníci z plošiny na ně ale po několika hodinách začali pouštět proudy ledové vody a údajně na ně házeli i železné předměty. Po patnácti hodinách se aktivisté Greenpeace dali na ústup a stáhli se zpět na svoji loď. „Jediná možnost, jak bránit toto unikátní prostředí před katastrofálním únikem ropy do moře, je úplný zákaz těžby ropy,“ sdělil šéf Greenpeace Kumi Naidoo. Obdobné opatření ochránilo před dvaceti lety Antarktidu před důlním průmyslem.