Island – země takřka bez vězňů

Reykjavík - Na Islandu je pouze 140 vězňů, z nichž pětina jsou cizinci, především z Polska a Litvy. OECD proto hodnotí Island jako nejbezpečnější zemi světa pro rok 2012. Na Islandu je na 100 tisíc obyvatel 47 vězňů, v Česku je jich 240, a v USA dokonce 790. Tak vypadá srovnání se světem. A s jakou kriminalitou se tu potýkají? Distribuce porna a opilství či drobná kriminalita. Nejčastěji se tu ale řeší dopravní přestupky. Nyní tu po mnoha letech začínají řešit i vraždy, tak zhruba jednu ročně. Nejtvrdší trest - doživotí - tu ale od doby samostatného Islandu, od roku 1944, nikdo nedostal.

Islandskému vězení v hlavním městě Reykjavíku stačí jen tři kamery, dveře na jeden zámek a žádné mříže v oknech. Přitom ale jen pár kroků od věznice jsou bary, kavárny nebo třeba i ministerstvo financí. Vězni pobývají v této vazební věznici v průměru dva týdny a poté je převezou do vězení mimo hlavní město. 

  • Vazební věznice na Islandu zdroj: ČT24

Island byl vždycky velmi bezpečnou destinací, a to nejen pro lidi, kteří tu žijí, ale i pro ty, kteří přijíždějí na návštěvu. Vážné kriminální delikty tu řeší jen ojediněle. Klasické vězení s plotem a policejní ostrahou je proto na Islandu jen jedno. Podle místních ale časem stačit nebude, zejména kvůli volnému pohybu osob v rámci Evropské unie.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)