Mrtvých po výbuchu ve Venezuele přibývá, už jich je 39

Caracas - Počet mrtvých po sobotní explozi v největší venezuelské rafinerii Amuay na severozápadě země stoupl na 39 a zraněných je dalších více než 80 osob. Neštěstí je podle agentur jednou z nejhorších katastrof v ropném průmyslu země v historii. Zástupci vlády slíbili obnovit činnost rafinerie do dvou dnů. Podle nich má země rovněž dostatek zásob pohonných hmot k uspokojení domácí poptávky i svých vývozních závazků.

Ministryně zdravotnictví Eugenia Saderová uvedla, že devět lidí utrpělo vážná poranění, dalších 77 bylo zraněno lehce a mohli být propuštěni z nemocnice. Mezi mrtvými je 18 členů národní gardy, kteří měli vedle rafinerie svůj objekt, a 15 jejich příbuzných. Jednou z obětí se stal také desetiletý chlapec.

Prezident Hugo Chávez vyhlásil tři dny státního smutku a nařídil vyšetřování příčin tragédie. „Týká se to nás všech,“ řekl Chávez po telefonu státní televizi. „Je to velmi smutné, velmi bolestivé.“ Příčiny neštěstí sice zatím zůstávají nejasné, někteří zaměstnanci z ropného průmyslu a kritici Chávezovy vlády nedávno poukázali na rostoucí počet menších neštěstí a úniků, které naznačují problémy ve státních firmách. Podle prohlášení jedné z opozičních skupin od roku 2003 bylo v rafinérském komplexu Paraguaná, jehož součástí je i rafinerie Amuay, 79 vážných nehod, při kterých zahynulo celkem 19 zaměstnanců a dalších 67 bylo zraněno, napsala agentura AP.

Kvůli explozi a následnému požáru, z něhož podle agentury AFP ještě 30 hodin po neštěstí šlehaly plameny do výše 50 metrů, přerušila rafinerie v sobotu svou činnost. Ministr energetiky Rafael Ramirez dnes uvedl, že vše směřuje k tomu, aby byl provoz obnoven do pondělí, tak jak v sobotu slíbil. Řekl tehdy také, že Venezuela má dostatek zásob pohonných hmot k uspokojení domácí poptávky i svých vývozních závazků po dobu deseti dnů.

Venezuela je členskou zemí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a podle agentury AFP je pátým největším vývozcem této suroviny na světě a největším v Jižní Americe. Má i jedny z největších zásob ropy na světě. Příjmy z prodeje ropy tvoří až 95 procent celkových venezuelských příjmů z exportu.

Vydáno pod