Povstalci sestřelili syrský vrtulník, Asad chce jednat

Damašek - Syrští povstalci sestřelili nad Damaškem armádní vrtulník, který ostřeloval jednu z tamních čtvrtí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na místní obyvatele, podle nichž ve městě pokračují tvrdé boje. Syrská televize poté bez bližších podrobností informovala o zřícení helikoptéry na východě Damašku. Na serveru YouTube se také objevilo video, které údajně zasažený vrtulník ukazuje. V hlavním městě i v obchodní metropoli Aleppu (Halab) pokračují tvrdé boje. Při útoku stíhačky na východní předměstí Damašku bylo podle syrských opozičních zdrojů zabito nejméně 60 lidí. Prezident Bašár Asad je nyní dle íránských zdrojů připraven setkat se se zástupci opozice. V neděli vyšlo najevo, že vládní jednotky zřejmě u Damašku povraždily na 300 osob. Tvrdí to povstalci, kteří mají k dispozici záběry mrtvých.

Syrská svobodná armáda prohlásila, že vrtulník pálil na obyvatele severovýchodní čtvrti Džobaru. Havaroval posléze v Kabunu. Státní televize pouze potvrdila, že helikoptéra opravdu spadla do oblasti Kabunu. Svědci sdělili Reuters, že vrtulník začal hořet poté, co byl zasažen projektilem. „Je to odplata za masakr v Daraji,“ řekl jeden z nich.

Povstalci sestřelili vrtulník
Zdroj: ČTK/AP/Shaam News Network, SNN

Tělo pilota už bylo nalezeno. Aktivisté zveřejnili video, na němž hořící helikoptéra havaruje. Rebelové mezitím kříčí „alláh akbar“. „Vrtulník ostřeloval tuto část města celé ráno. Povstalci se jej snažili zasáhnout celou hodinu, než se jim to podařilo,“ dodal jeden z aktivistů.

Při útoku stíhačky na východní předměstí Damašku bylo dnes podle syrských opozičních zdrojů zabito nejméně 60 lidí. Útok směřoval na čtvrti obývané sunnity, kteří převažují mezi odpůrci vlády prezidenta Bašára Asada.

Z návštěvy Damašku se mezitím vrátila delegace íránských poslanců, mezi nimiž byl i šéf parlamentního zahraničního výboru Alaeddín Borúdžerdí. Agentuře Mehr řekl, že Asad je připraven setkat se s opozicí. „Jestliže to ozbrojená opozice a státy, které ji podporují, přijmou, může dialog začít,“ řekl Borúdžerdí. Teherán už v neděli naznačil, že je připraven rozhovory mezi syrskými znepřátelenými stranami zprostředkovat.

Francie vyzvala syrskou opozici k vytvoření vlády

Francouzský socialistický prezident François Hollande dnes vyzval syrskou opozici k vytvoření prozatímní vlády, jejíž legitimitu prý Paříž uzná. Francie je prvním státem, který něco takového syrské opozici nabídl. V projevu na výroční konferenci francouzských velvyslanců v Paříži prezident také pohrozil přímým zásahem v Sýrii, pokud by tamější současná vláda použila v boji chemické zbraně. Hollande také kritizoval Rusko a Čínu kvůli jejich dosavadnímu postoji v Radě bezpečnosti OSN.

Další masakr?

V neděli opoziční aktivisté obvinili vládní síly z masakru více než 300 lidí během jejich útoku na čtvrť Damašku Daraja. Objevily se i záběry ukazující značné množství těl, mezi nimiž byly i ženy a děti. Státní média uvedla, že mají vraždění na svědomí ozbrojené teroristické skupiny, píše server BBC.

Po pádu vrtulníku se podle rebelů boje ve městě ještě přiostřily. Srážky jsou hlášeny i z Aleppa, jehož části prý také ostřelují armádní vrtulníky. Syrské úřady v Damašku a Homsu údajně propustily 378 lidí zadržených kvůli účasti na protivládních protestech, protože se prý nedopustili násilností. Takové kroky syrské úřady činí opakovaně, aby daly najevo, že se snaží potlačit jen lidi bojující proti režimu násilím.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Jen za srpen měly v Sýrii zemřít čtyři tisíce lidí, což by podle redaktora zahraniční redakce ČT Jana Moláčka představovalo nejvyšší číslo za celou dobu trvání povstání proti Asadově režimu. Těžké boje se podle něj ještě nepřiblížily k politickému centru hlavního města, kde leží prezidentský palác nebo ministerstva. „Jak velkou část území ovládá Asad a jak velkou povstalci, je těžké určit. Povstalci jsou každopádně bezmocní proti převaze ve vzduchu,“ poznamenal Moláček.

Jan Moláček, redaktor ČT:

„Dezertovat ze syrské armády je v současné době otázka života nebo smrti. Byla totiž zavedena velice drakonická pravidla pro pohyb vojáků - vycházky nebo cestování mezi městy. Režim se tak snaží dezercím zamezit. Dezerce velkých armádních celků by mohla být jednou z věcí, která by průběh občanské války mohla zvrátit.“

Rozhovor s Janem Moláčkem (zdroj: ČT24)

Syrská armáda dnes v Damašku zabila téměř stovku lidí. Opozice zprávu o mrtvých v metropoli doložila snímkem asi dvaceti těl uložených na podlaze v mešitě ve čtvrti Zamalka. Další mrtví jsou hlášeni z předměstí Irbín, Harasta a Kfar Batná, které leží na východním a severovýchodním okraji Damašku. Další mrtvé hásí i jiné části země.

Dětský fond OSN (UNICEF) dnes požádal mezinárodní společenství o 54 milionů dolarů (více než miliardu korun) pro syrský uprchlický tábor v Jordánsku. Jordánská vláda nezávisle na tom požádala o 429 milionů dolarů na tentýž problém s uprchlíky. Na 9 000 syrských uprchlíků mezitím čeká na hranicích s Tureckem na vpuštění do země. Turecko se nyní stará o více než 80 000 uprchlíků a další údajně není schopno v tuto chvíli z kapacitních důvodů přijmout.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Eva Filipi v Interview: Novinář Tice je naživu

Pohřešovaný americký novinář Austin Tice, který pracoval pro The Washington Post, je v zajetí syrské armády. V Interview ČT24 to řekla velvyslankyně ČR v Sýrii Eva Filipi: „Z našich zdrojů přišla zpráva, že je naživu, že je zadržen vládními silami, protože on byl právě na předměstí Damašku, kde rebelové bojovali s vládním vojskem.“

Podle Filipi jsou v okamžiku pátrání po zmizelé osobě ve válčící zemi nejdůležitější dobré kontakty. Ty podle ní české zastupitelství má: „V naší rychlosti nám bránila jedna věc, a to, že tato zpráva přišla v den, kdy začínaly poslední svátky postního měsíce a Sýrie měla týden volno. Čili některé naše kontakty nebyly v Damašku. Nicméně můj zástupce jde zítra k řediteli konzulárního odboru, kde s ním bude pokračovat v pátrání po tomto člověku.“

Konzulární služby pro USA začalo české velvyslanectví v Sýrii poskytovat na základě vzájemné dohody na začátku srpna. Filipi dále v Interview ČT24 uvedla, že situaci v zemi podle jejího názoru nepůjde vyřešit rychle a nejspíš ani mírovou cestou. V zemi je kromě většinových šíitů a vládnoucích alavitů rovněž množství dalších etnik a náboženských skupin. Podle Filipi konflikt v Sýrii rozložil systém alavitského vedení, který udržoval všechna tato etnika v jisté rovnováze. Například je zde i 12% menšina křesťanů, kterou postup Evropy v podpoře rebelů proti Bašáru Asadovi zaskočil: „Naprosto nechápou, proč Evropa podporuje povstalce proti Asadovu režimu, protože tvrdí: Evropo, vy jste křesťané a vy nedbáte na to, že tento režim byl ochráncem křesťanů.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Křesťanští kněží prchají ze Sýrie

Křesťanský arcibiskup Jean-Clement Jeanbart z Aleppa uprchl do Libanonu poté, co neznámá skupina útočníků minulý týden vyplenila jeho pracovnu. Řada dalších kněží z jeho řecko-katolické církve melchitského ritu opustila kvůli cíleným útokům zemi už před ním. Podle vatikánské tiskové agentury Fides „neidentifikované skupiny, které chtějí šířit náboženskou válku a zavléci Syřany do sektářského boje“, útočily na křesťany v jejich čtvrti ve starém centru Halabu.

Melchitská řecko-katolická církev je ve spojení s katolickou církví a má zhruba 1,6 milionu následovníků po celém světě, ačkoli její centrum je na Blízkém východě. Cílem útoků se ale staly také budovy řecké ortodoxní církve a maronitské církve.