Důl si zavřít nedáme, hlásí z hloubi země sardinští horníci

Cagliari (Itálie) - Téměř stovka italských horníků se zabarikádovala v černouhelném dole na Sardinii. Čtyři sta metrů pod zemí a s 350 kilogramy výbušnin chtějí zajistit, že důl nebude uzavřen. O osudu provozu má tento týden rozhodovat vláda. Jeden z protestujících agentuře Reuters řekl, že horníci jsou pod zemí připraveni zůstat tak dlouho, dokud vláda nezaručí budoucnost dolu. Během podobného protestu v roce 1995 vydrželi zaměstnanci v šachtě sto dní.

Horníci se zabarikádovali v dole Carbosulcis západně od Cagliari. Havíři navrhují, aby se rozdělil na důl a na místo pro zachycování a skladování uhlíkových emisí. V roce 2006 se odhadovalo, že důl ukrývá 600 milionů tun uhlí.

„Jsme znepokojeni tím, že by důl mohl být uzavřen. Bojíme se o naši práci. Jsme připraveni zůstat zde až do té doby, než uslyšíme, že vláda zajistí pokračování provozu dolu,“ sdělil 54letý horník Sandro Mereu, který v dole Carbosulcis pracuje už 28 let. „Myslím, že každý by protestoval jako my. Každý, komu hrozí, že přijde o práci, je připravený udělat cokoli. V téhle zemi se všechno zavírá. Je to, jako by nastal konec světa,“ říká další zaměstnankyně dolu.

Důl na Sardinii je jediným místem v Itálii, kde se těží černé uhlí, jehož haldy teď blokují vjezd do provozu. Zájem o něj ale jinak klesá. Itálie naprostou většinu uhlí dováží a na výrobě elektřiny se navíc podílí jen z 15 procent. Důl Carbosulcis už několikrát čelil nejisté budoucnosti a protestující horníci jej v minulosti obsadili již několikrát - v letech 1984, 1993 a také v roce 1995, kdy zůstali v tunelu 100 dnů.

Stovka horníků se zabarikádovala v dole (zdroj: ČT24)