Za pálení koránu a močení na Taliby jen administrativní tresty

Washington - Americký vojenský soud zrušil trestní stíhání šesti vojáků, kteří na základně v Afghánistánu omylem spálili několik výtisků koránu. Soud také zrušil obvinění tří příslušníků námořní pěchoty, kteří močili na těla zabitých povstalců z radikálního hnutí Taliban. Všech devět vojáků vyvázlo z incidentů pouze s administrativními tresty, což může být snížení hodnosti nebo srážka z platu. Armáda neupřesnila, jak konkrétně soud vojáky potrestal.

Mluvčí afghánského prezidenta Hamída Karzáího dnes zprávu o administrativním trestu pro vojáky nechtěl komentovat. Karzáí ale dříve volal po tom, aby vojáci byli postaveni před veřejný soud.

Šestice vojáků byla potrestána za to, že v únoru při úklidu na základně Bagrám u Kábulu nechala spálit několik výtisků koránu. Afghánce spálení posvátné knihy islámu pobouřilo a v zemi vyvolalo protizápadní protesty, při nichž zahynulo přes 30 lidí. Za incident se už dříve omluvil americký prezident Barack Obama.

Z dopisu Baracka Obamy prezidentovi Hamídu Karzáímu:

„Vyjadřuji naprosté pochopení a prosím vás i lid, abyste přijali mou nejhlubší omluvu. Ta chyba byla neúmyslná.“

Podle závěrů vyšetřování vojáci v únoru spálili na sto koránů a dalších náboženských předmětů. Neudělali to prý ale úmyslně a nechtěli vyznavače islámu urazit. Muslimové korán považují za posvátný předmět a jeho znesvěcení je pro ně jedním z nejhorších projevů rouhání.

Za pálení koránu a močení na Taliby jen administrativní tresty (zdroj: ČT24)

Soud rovněž potrestal tři příslušníky námořní pěchoty, kteří močili na zabité ozbrojence Talibanu. Video zachycující jejich čin se v lednu objevilo na serveru YouTube. Záběry vyvolaly pobouření afghánské vlády, zástupců mezinárodních sil v Afghánistánu i Talibanu. Celý incident rychle odsoudily i Spojené státy.

Američtí vojáci močí na mrtvé bojovníky Talibanu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod