Bouře Isaac zesílila na hurikán. Míří na New Orleans

Tampa - Tropická bouře Isaac, která se nyní pohybuje nad Mexickým zálivem, směřuje přímo na město New Orleans a nabrala už sílu hurikánu. Pevniny by mohla dosáhnout v úterý večer nebo ve středu ráno. Podle meteorologů bude Isaac dál nabírat na síle. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo před záplavami v pobřežních oblastech Spojených států. Stav ohrožení platí ve třech státech včetně Lousiany. Před bouří Isaac varoval obyvatele i americký prezident Barack Obama. Měli by podle něj uposlechnout výzvy k evakuaci. New Orleans se proto postupně vylidňuje. Bouře už zasáhla do těžby ropy v Mexickém zálivu, přes tři čtvrtiny těžebních kapacit zatím stojí. Postup Isaaka sledujte na webu.

Bouři podle prohlášení NHC vydaného krátce po 18:00 SELČ provází vítr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Zesílení na hurikán meteorologové už dopředu očekávali a předpokládají, že Issac bude dále nabírat na síle, než dorazí na pevninu dnes pozdě večer nebo ve středu časně ráno místního času (středa ráno nebo dopoledne SELČ). Meteorologové se domnívají, že dosáhne intenzity hurikánu až druhého stupně, při kterém je rychlost větru nejméně 160 kilometrů za hodinu. Oko Isaaka bylo podle zprávy NHC ze 14:00 SELČ zhruba 170 kilometrů jihovýchodně od New Orleansu a ústí řeky Mississippi.

New Orleans se ještě úplně nevzpamatovalo z ničivého hurikánu Katrina před sedmi lety. Lidé ho mají stále v živé paměti. „Nemůžeme přestat myslet na to, že je to sedmé výročí Katriny. Ale prostě doufáme, že tentokrát hurikán nezasáhne město takovou silou. Nezaslouží si to,“ řekla turistka Carey Foleyová.

Vedení New Orleansu uvedlo, že neplánuje evakuace, a vyzvalo obyvatele, aby se při bouři schovali. „Bude to v pořádku,“ prohlásil starosta města Mitch Landrieu. Přesto New Orleans opouštěly tisíce lidí po přeplněné dálnici na Baton Rouge. Další obyvatelé se připravovali na Isaaka a na Canal Street v historické Francouzské čtvrti zakrývali okna obchodů a úřadů. 

Postup bouře Isaac můžete na satelitních snímcích sledovat na webových stránkách americké stanice Fox zde a zde.

New Orleans se připravuje na bouři Isaac
Zdroj: Chris Graythen/ISIFA/Getty Images

Isaac je podstatně slabší než hurikán Katrina, který 29. srpna 2005 přinesl v New Orleansu smrt 1 800 lidem a způsobil škody za miliardy dolarů, především záplavami po protržení hrází kolem města. Katrina v jednu chvíli dosáhla intenzity hurikánu pátého stupně s větrem 253 kilometrů za hodinu a na pevninu udeřila jako hurikán pátého stupně.

Bouře Isaac
Zdroj: ČTK/AP/Alan Diaz

Podle NHC nynější předpovědi ukazují, že bouře míří na New Orleans, ale varování před hurikánem se týká 450 kilometrů amerického pobřeží od Morgan City v Louisianě po hranice států Alabama a Florida. V některých nízko položených oblastech byla nařízena evakuace. Národní středisko pro hurikány varuje, že bouře při příchodu na pevninu zvedne hladinu moře na pobřeží států Louisiana, Mississippi a Alabama o dva až čtyři metry. Do zasažených oblastí také přinese až 30 centimetrů srážek.

Ropné firmy v Mexickém zálivu evakuovaly své zaměstnance

Obama kvůli bouři vyhlásil v Louisianě stav nouze. To umožní tamním úřadům čerpat peníze z federálního rozpočtu na ochranu před Isaakem. Americký prezident také pověřil Federální agenturu pro řešení krizových situací (FEMA), aby koordinovala svou činnost s úřady ve státech na pobřeží Mexického zálivu. „Jde o velkou bouři,“ varoval Američany prezident. Vyzval je současně k tomu, aby naslouchali úřadům a uposlechli je, když je vyzvou k evakuaci. „Teď není čas na to, pokoušet osud. Nyní není čas na to, nebrat na zřetel oficiální varování. Musíme k tomu přistupovat vážně,“ zdůraznil.

V Mexickém zálivu kvůli bouři evakuovala řada ropných firem své zaměstnance z těžebních plošin. Podle agentury AFP se kvůli bezpečnostním opatřením snížila těžba ropy v zálivu o 78 procent, těžba zemního plynu o 48 procent.

Republikáni na Floridě navzdory bouři zahájí sjezd

V Tampě na Floridě naplno vypukne několikadenní sjezd, na kterém republikánská strana oficiálně pošle Mitta Romneyho do volebního souboje o Bílý dům s nynějším prezidentem Barackem Obamou. Nominaci by bývalý massachusettský guvernér měl získat právě dnes. Akci zatím zastiňuje tropická bouře Isaac, Republikáni kvůli ní již zrušili program prvního dne sjezdu, který měl původně začít v pondělí. 

Pro stranu to mimo jiné znamená, že nakonec bude mít méně prostoru v médiích, než původně plánovala. Na sjezdu také kvůli bouři bude chybět jedna z výrazných postav strany. Jde o louisianského guvernéra Bobbyho Jindala, v jehož státě by nepřízeň počasí mohla napáchat velké škody. Svou účast ze stejného důvodu zrušil i floridský guvernér Rick Scott. 

Mezi hlavními řečníky na sjezdu dnes bude šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner, který promluví v noci na středu SELČ. Kromě něj také delegáty osloví Romneyho manželka Ann. Sjezd potrvá do čtvrtka, kdy přednese projev sám Romney. Očekává se, že akce se zúčastní téměř 2 300 delegátů a zhruba stejný počet náhradníků. O sjezdu z místa informuje kolem patnácti tisíc novinářů z celého světa.

Vydáno pod