Letecká puma vyhnala v Mnichově z domova 2500 lidí

Mnichov - V bavorském Mnichově úřady evakuovaly dva a půl tisíce lidí. Stavební dělníci totiž ve čtvrti Schwabing nalezli nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války. Nálož o váze 250 kilo byla dosud funkční. Bombu se pyrotechnikům nepodařilo deaktivovat, proto ji dnes před desátou hodinou večer odpálili. Zneškodnění bomby kvůli náročnosti operace trvalo téměř 35 hodin. Kvůli nevybuchlému dělostřeleckému granátu dnes bylo krátce ochromeno i centrum Varšavy.

Pumu, kterou podle odborníků za druhé světové války shodilo některé z amerických letadel, objevili v pondělí odpoledne stavební dělníci v mnichovské čtvrti Schwabing severně od centra bavorské metropole. Policejní pyrotechnici při kontrole pumy zjistili, že obsahuje roznětku, je stále plně funkční a může kdykoli explodovat.
   
Úřady kvůli obavám z její detonace původně evakuovaly kolem 800 lidí, později se ale evakuační zóna rozšířila a své domovy muselo opustit dalších 1 700 lidí. Uzavřeny zůstaly i obchody a kanceláře v okolí.

Letecká puma z druhé světové války odpálena (zdroj: ČT24)

Kvůli obavám z exploze nesměli lidé v okruhu jednoho kilometru vycházet ven ani se přibližovat k oknům. Ti, kdo bydlí do 300 metrů od místa nálezu, museli z domova odejít. Uzavřeno bylo několik stanic metra a provoz na dvou trasách byl přerušen. Pyrotechnici mohli začít zneškodňovat bombu až večer, protože dlouho trvalo, než byla z jejího okolí odtažena všechna auta a místo nálezu pořádně zabezpečené. „Riziko, že bomba vybuchne, je relativně vysoké,“ řekl šéf pyrotechniků Diethard Posorski.

Řízená detonace se neobešla beze škod. Tlaková vlna na řadě okolních domů rozbila okenní tabule. O závažnějších škodách prozatím nejsou žádné informace. Mnoho evakuovaných se do svých domovů bude moci vrátit teprve ve středu. Až za denního světla totiž budou moci odborníci zkontrolovat, zda domy nejsou po výbuchu vážněji poškozeny.

Evakuace v Koblenzi
Zdroj: ČT24

Podobných akcí ještě do budoucna přibude

Za druhé světové války byly na německá města svrženy statisíce pum. Podle odborníků potrvá odstranění bomb a různé munice, která nevybuchla a zůstala zasypána zemí, ještě desetiletí.

Třeba v německé Koblenzi pyrotechnici úspěšně zneškodnili dvě letecké bomby z druhé světové války – včetně bezmála dvoutunové britské loni v prosinci. Kvůli pumám nalezeným v Rýně muselo tehdy opustit domovy 45 tisíc obyvatel města. Oblast určená k evakuaci zahrnovala téměř celé historické centrum města, v uzavřené zóně byly také dva silniční mosty přes Rýn.

Kvůli nálezu nevybuchlého granátu evakuovali i centrum Varšavy

Policie dnes evakuovala z centra Varšavy 3 000 lidí kvůli nálezu nevybuchlého dělostřeleckého granátu z druhé světové války. V místě nálezu munice byla zcela zastavena doprava. Situace se vrátila do normálních kolejí odpoledne, když pyrotechnici granát odvezli na střelnici k likvidaci. Asi 1,5tunový projektil byl objeven při stavbě druhé linky metra. Evakuována byla mimo jiné centrální banka a televizní studio.

Podle pyrotechniků jde o střelu vypálenou z německého děla Karl, které mělo ráži 600 milimetrů. S tímto hmoždířem, jehož nejtěžší náboj vážil takřka 2,2 tuny, byla Varšava ostřelována během dvouměsíčního protinacistického povstání v roce 1944. Polská metropole se tehdy proměnila v trosky.