V Německu se po kauze s obřízkou rozvířilo téma propichování uší

Berlín - Je to jen dva měsíce, co kolínský soud postavil mimo zákon obřízku, a už se objevil podobný případ, píše Die Welt. Berlínský soud totiž zkoumá, jestli by stejný osud neměl potkat i propichování uší. Rodiče jedné malé holčičky tvrdili, že během zákroku trpěla nadměrnou bolestí. Při lékařském vyšetření po třech dnech dítě stále vykazovalo traumatickou reakci. Mnoho doktorů tvrdí, že totéž se týká i obřízky. Třebaže se jedná jen o malý zákrok, židovští a muslimští chlapci během něj podle nich trpí jak fyzicky, tak psychicky. Rozhodnutí se očekává 31. srpna.

Shodou okolností berlínský soud dostal na svůj stůl žalobu rodičů tříleté holčičky namířenou proti tetovacímu studiu, kde holčičce nechali píchat uši. Na soudci nyní leží rozhodnutí, zda trestní odpovědnost leží na rodičích, kteří narušili dívčinu tělesnou integritu, nebo na tetovacím studiu za to, že zákrok neodmítlo provést.

Spolu s případem rabína Davida Goldberga se téma obřízky opět po krátké době vrací k německým soudům. David Goldberg, který rituální obřízku provádí přes třicet let, čelí obvinění z ublížení na zdraví, které proti němu vznesl doktor Sebastian Guevara Kamm. Podle něj Goldberg nemá lékařskou licenci k provádění tohoto zákroku, nepoužívá anestezii a celkově pracuje v nevyhovujících hygienických podmínkách.

Gerhard Schmitt, vrchní státní zástupce v bavorském Hofu, kde se případ projednává, si je vědom výbušnosti materiálu a před vynesením rozsudku chce pečlivě prozkoumat „všechny jeho aspekty“. Prohlásil, že případ je vzhledem k jeho značnému politickému významu velice složitý a vyšetřování může trvat týdny.

Obřízka
Zdroj: Dita Alangkara/AP/ČTK

Komplikovanost celého tématu se naplno ukázala ve čtvrtek, kdy téma obřízky projednávala Německá národní etická rada. Třebaže s určitými výhradami, rada jednomyslně odsouhlasila, že by tato náboženská praktika neměla být zakázána. Jeden z jejích členů Reinhard Merkel, hamburský právní odborník, nicméně uvedl, že je „bizarní“, aby náboženské komunity směly definovat, kdy a jak lze poškozovat lidské tělo.

Obřízka by měla být povolena - ale jen za určitých podmínek

Navzdory rozdílným názorům některých členů dospěla ale rada k rozhodnutí, že pokud bude prováděna za kvalifikovaného lékařského dohledu a rodiče budou v předstihu informováni o možných rizicích, měla by být obřízka povolena.

Vydáno pod