Asadovi pomáhají Íránci, opozice se chystá na jeho pád

Damašek – Írán do Sýrie vysílá velitele i stovky vojáků z elitních revolučních gard, aby pomohli silám prezidenta Bašára Asada porazit povstalce. Podle deníku The Wall Street Journal nahrazují tamní vojáky, kteří přešli na stranu opozice. Většinou se přímo nezapojí do bojů, ale budou například hlídat skladiště zbraní nebo pomáhat na vojenských základnách. Boje mezi provládními silami a povstalci se mezitím v Damašku rozšířily i do čtvrtí, kterým se dosud násilí z velké části vyhýbalo. Opozice dnes v Berlíně představila svůj plán na vývoj v zemi po pádu Asada a uvedla, že v pondělí v Sýrii zahynulo 230 lidí.

Teherán doposud přímou účast na syrských bojích popíral. Podle zdrojů listu řada vojáků pochází z oblastí Íránu s výraznou ázerbájdžánskou a kurdskou menšinou, takže mají zkušenost s potlačováním separatistických hnutí. Vyslání vojáků z Íránu, který již Damašku pomáhá finančně i dodávkami zbraní, ukazuje na stále hlubší zapojení regionálních mocností do konfliktu.

Opozice představila plán na dobu po Asadovi, uprchlíků přibývá

Boje mezi provládními silami a povstalci se v Damašku rozšířily i do čtvrtí, kterým se dosud násilí z velké části vyhýbalo. Z oblastí východně od syrské metropole prchají tisíce lidí. Opozice dnes v Berlíně představila svůj plán na vývoj v zemi po pádu režimu prezidenta Bašára Asada. Ve zprávě nazvané Den poté požaduje, aby se ze Sýrie stal demokratický právní stát, který bude chránit lidská práva. Plánují brzké svolání shromáždění, které vypracuje novou ústavu, nebo uzavření všech tajných věznic. Slibují také reformy v armádě a justici. Plán během šesti tajných schůzek v Berlíně v letošním roce připravovala skupina asi 45 syrských opozičníků, mezi nimiž byli zástupci Syrské národní rady (SNC) i jiných politických nebo náboženských skupin.

Následky bojů v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dnes informoval o „dramatickém nárůstu“ počtu syrských utečenců, kteří ze země odcházejí. V okolních zemích jich je již 214 120, prudce se zvýšil jejich příliv do Turecka i do Jordánska.

Švýcarsko navrhlo bývalou hlavní žalobkyni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carlu Del Ponteovou na členku nezávislé komise, která má vyšetřit válečné zločiny spáchané v Sýrii.

V Sýrii dnes podle opozičních zdrojů zemřely další desítky lidí, za pondělí hlásila opozice 230 mrtvých. Lidé umírali při leteckých útocích na vesnice v provincii Idlib, v Damašku a na předměstí Kfar Batná. Tisíce lidí prý z místa uprchly.

Při pumovém útoku dnes na jihovýchodním předměstí Damašku zahynulo 12 lidí a 48 osob bylo zraněno. Automobil naložený výbušninami explodoval v Džaramáně v době pohřbu dvou stoupenců vlády v Damašku. Džaramánu obývají hlavně křesťané a drúzové. Automobil vybuchl u vchodu na drúzský hřbitov. Většina zraněných je ve vážném stavu. Terčem útoku byli stoupenci prezidenta Asada.

Vydáno pod