Hulit v mládí se nevyplatí, díky marihuaně budete hloupější

Washington - Že tvrdé i měkké drogy škodí zdraví, se děti učí odmala. Nová studie publikovaná v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences ale poukazuje na dosud opomíjený následek kouření marihuany. Vědci totiž přišli během téměř čtyř desetiletí zkoumání Novozélanďanů na to, že těm, co „hulí trávu“, se snižuje inteligence. Týká se to přitom mladých lidí, jejichž mozek se ani postupem času nedá do pořádku. Závěry přivítali aktivisté za legalizaci marihuany. Podle nich by mělo být konopí podobně jako alkohol a cigarety legálně dostupné od osmnácti let.

Vědecký tým vedený Madeline Meierovou z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně během téměř 40 let trvajícího výzkumu zjistil, že užívání marihuany může nezvratně poškodit centrální nervový systém a snižovat inteligenční kvocient (IQ). Ten klesá o to více, čím dříve lidé s kouřením konopí začnou.

Mladým lidem se už mozek nikdy nevzpamatuje

Při dlouhodobé konzumaci se podle vědců činnost některých částí mozku na roky výrazně zhoršuje, letití uživatelé marihuany mají větší problémy s koncentrací a s pamětí. U lidí, kteří s drogou začali v mladém věku, se jejich mozek z následků prý nikdy úplně nezotaví. „Dospívající mozek je mimořádně citlivý na negativní účinky látek jako cannabis,“ podotkl vedoucí studie Richie Poulton.

Vědci brali v úvahu ale i další možné vlivy. „Registrovali jsme spotřebu alkoholu za tuto dobu. Také jsme v údajích kompenzovali množství užívaných tvrdých drog,“ prohlásil Poulton.

Marihuana
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/Lidové noviny

Během výzkumu trvajícího celých 38 let sledovali vědci přes tisíc Novozélanďanů narozených na začátku 70. let minulého století. Autoři zkoumání prezentují jako dosud nejrozsáhlejší a nejdůslednější. Ze sledovaných Novozélanďanů jich od roku 1972 ve výzkumu vydrželo 96 procent. „Je to tak mimořádná studie, že jsem si celkem jistá, že cannabis je bezpečný pro mozek starší 18 let, ale rizikový do 18 let,“ konstatovala profesorka psychologie Terri Moffittová.

Novozélanďané se ukázali jako vhodný materiál - v užívání konopí jsou totiž v čele světového žebříčku. Na prvním místě toho evropského je - alespoň pokud jde o mladé - Česká republika. „Asi největší výstup je pro rodiny, které mohou říct svým dětem: hele nehul, nebo zblbneš. Odborně je interpretace takového výzkumu velmi obtížná,“ řekl vedoucí psycholog a supervizor Drop Inu Ivan Douda.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod