Člen vražedného komanda z Bombaje bude viset

Dillí - Indický nejvyšší soud potvrdil trest smrti pro Pákistánce Amira Kasaba. Ten byl členem komanda útočníků, kteří při koordinovaných atentátech 26. listopadu 2008 pozabíjeli v indické Bombaji na 170 lidí. Dalších více než 300 osob bylo zraněno. Kasab se jako jediný dostal do rukou bezpečnostních sil živý. Devět jeho kompliců se indickým bezpečnostním složkám podařilo zneškodnit až po třech dnech.

Kasab byl k trestu smrti odsouzen v květnu 2010. Byl shledán vinným z vraždy, z vedení války proti Indii, ze spiknutí a z terorismu. Žaloba obsahovala celkem 86 bodů. Podle prokuratury na bombajském hlavním vlakovém nádraží společně se svým komplicem zabil 58 lidí a 104 další zranil. První odvolání mu bylo zamítnuto v roce 2011.

K útokům na dva luxusní hotely (Taj Mahal Hotel a Oberoi Trident), židovské centrum a železniční nádraží se přihlásila organizace Dekánští mudžáhidové. V těchto objektech, které jsou často navštěvovány zahraničními turisty, atentátníci rozmístili nálože a poté je s puškami AK-47 obsadili. Vzali zde desítky rukojmích. Při přestřelce s protiteroristickým komandem zahynula jak většina teroristů, tak řada policistů.

Bombajský hotel Taj Mahal
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Indové listopadové útoky považují za své „jedenácté září.“ Úřady a ozbrojené složky byly kvůli pomalé a nedostatečné reakci na atentáty kritizovány.

Podle zjištění vyšetřovatelů byli útočníci ve spojení s teroristickou organizací Laškare tajjaba, která je v Pákistánu zakázaná. Indie ji obvinila, že komando atentátníků vycvičila, vybavila a financovala, přičemž prý měla podporu i jistých „elementů“ pákistánské armády. Dlouhodobé napětí mezi sousedy se po atentátech ještě více zhoršilo. Pákistán dlouho odmítal organizátory akce indickým úřadům vydat.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Trest smrti, který je v Indii prováděn oběšením, se v této zemi uplatňuje jen v případech nejbrutálnějších zločinů. Kasab ještě nyní může požádat indickou vládu o udělení milosti. Tyto procedury však v Indii obvykle trvají roky, někdy i desítky let. Naposled byl v Indii popraven muž za vraždu a znásilnění v roce 2004.

Vydáno pod