Egypt se na Sinaji jen předvádí, vyjednávání mezitím probíhá

Káhira - Egyptská armáda oznámila, že rozšíří svou ofenzivu proti ozbrojeným radikálním islamistům na Sinajském poloostrově. Egypťané se však zároveň pokouší s ozbrojenci vyjednávat. Agentura AP tvrdí, že armáda v sinajské poušti pouze předvádí svou sílu, aniž by výrazněji zasahovala. Podle oficiálního vyjádření egyptského ministerstva obrany se armádě na Sinaji za necelý měsíc podařilo s nasazením tanků, raket a letadel zabít 11 ozbrojenců a dalších 23 zatknout.

Kromě počátečních razií se nyní egyptská armáda podle zdrojů agentury AP snaží na Sinaji vyhnout přímé konfrontaci s místními ozbrojenci. Její jednotky se zakopaly na pozicích v okolí měst a vybudovaly stanoviště na klíčových cestách. Také ozbrojenci během minulého týdne značně omezili své nájezdy na armádní pozice.

Během uplynulého víkendu začalo první kolo rozhovorů mezi sinajskými fundamentalisty a tajnou vládní vyjednávací misí. Ta se skládá především z reformovaných radikálních islamistů, kteří bojovali proti svrženému režimu prezidenta Husního Mubaraka. Podle účastníků jednání se rozhovory vyvíjejí pozitivním směrem a mohly by ukončit násilí na Sinaji.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Getty Images

Nasazení reformovaných radikálních islamistů současnou vládou prezidenta Muhammada Mursího vede k obavám, zda touto formou nebudou legitimizováni. Mursí sám vede vládu, v níž dominuje fundamentalistické islámské hnutí Muslimské bratrstvo. Analytici dlouhodobě sledují, zda nezačne provádět radikální islamizační politiku po vzoru Íránu. 

Nasazení egyptské armády na Sinaj vyvolalo protesty Izraele

Egypt vyslal své jednotky na Sinaj po útoku ozbrojenců, který se odehrál na začátku srpna a stál život 16 pohraničníků. K likvidaci místních fundamentalistů, napojených na teroristickou organizaci al-Káida a podporovaných beduínskými kmeny, nasadil tanky i letectvo. Tato skutečnost dráždí sousední Izrael, který je podle mírové smlouvy mezi oběma zeměmi povinen být informován o podobných operacích a musí je schválit.

Vydáno pod