Počet obětí korejského tajfunu Bolaven se vyšplhal na 17

Soul - Počet obětí tajfunu Bolaven, který tento týden tvrdě udeřil na Korejský poloostrov, stoupl na sedmnáct. Pohřešuje se rovněž osm čínských rybářů, jejichž člun živel potopil. Už zítra by měl do Jižní Koreje dorazit další tajfun Tembin. V Severní Koreji silný vítr zničil úrodu a vyvracel stromy. Část země také byla bez elektřiny.

Bolaven nejprve zasáhl japonský ostrov Okinawa a poté se stočil k Jižní Koreji, kde na různých místech usmrtil desítku lidí, kteří převážně skončili pod zřícenými stromy či budovami. Téměř dva miliony obyvatel zůstaly dočasně bez dodávek elektrického proudu.

U jihokorejského ostrova Čedžu navíc vichr v úterý potopil dvě rybářské lodi. Jihokorejské pobřežní hlídce se podařilo zachránit 12 osob a dalších šest jich doplavalo ke břehu. Sedm přišlo o život a osm je nezvěstných, přičemž pátrání po nich pokračuje. „Mobilizovali jsme 130 lidí, včetně potápěčů, kteří se pokoušejí najít chybějící členy posádky. Nad místem neštěstí přelétává vrtulník,“ popsal mluvčí jihokorejské pobřežní hlídky.

Ilustrační foto
Zdroj: AP Photo/Yonhap/Kim Ho-cheon

Tajfun postihl také Severní Koreu

Škody zanechal tajfun i v západní části KLDR, která se teprve vzpamatovává z nedávných ničivých záplav. Bolaven zde ničil úrodu a porazil stovky stromů a sloupů elektrického vedení, což způsobilo přerušení dodávek elektřiny. Bouře „odnesla střechu o rozměru 200 metrů čtverečních z jedné z budov komplexu elektrárny Rjesongkang,“ uvedla severokorejská státní tisková agentura KCNA.

KLDR postihly koncem července a začátkem srpna povodně, které si vyžádaly přes 170 mrtvých. Každá škoda na úrodě je pro tuto komunistickou zemi nesmírně citelná, protože její vláda nedokáže zajistit dostatek potravin pro obyvatele a dlouhodobě spoléhá na zahraniční pomoc.