Gorila na pár minut zablokovala slovensko-rakouskou hranici

Bratislava – Úplatkářská kauza Gorila dnes znovu vyhnala do ulic několik slovenských občanských aktivistů, kteří na čtvrt hodiny zablokovali provoz do Rakouska na dálničním hraničním přechodu Jarovce–Kittsee. Chtěli upozornit na to, že v kauze nebyl dosud nikdo obviněn a že protesty proti politické korupci v zemi utichly. „Musíme pořádat radikálnější akce, abychom upoutali pozornost veřejnosti, aby se kauza Gorila zviditelnila. Je to i výzva pro lidi, aby vrátili protesty do ulic slovenských měst,“ vysvětlil organizátor blokády Róbert Mihály. Další demonstrace je naplánována na první polovinu září.

Mihály spolu s kolegy rozvinul na hraničním přechodu transparent s nápisem „Opouštíte banánovou republiku“, tvář si zakryli maskami s fotkami někdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy nebo exministra hospodářství Jirko Malchárka, za nichž k aféře došlo. Kvůli blokádě se na hranici vytvořila kolona aut. Několika vozům policisté ale umožnili přejezd postranní uličkou.

Rozhovor s Milanem Žitným (zdroj: ČT24)

Aféra Gorila propukla koncem loňského roku, kdy byl na internetu zveřejněn spis popisující údajné uplácení politiků a vysokých úředníků na Slovensku finanční skupinkou Penta výměnou za její vliv na privatizaci a chod některých podniků v letech 2005 a 2006. Na dosud nepotvrzené informace o politické korupci v zemi zareagovali Slováci demonstracemi, kdy před březnovými volbami vyšly do ulic tisíce lidí. Protesty ale postupně slábly. Finanční skupina nařčení z nekalého jednání odmítla.

Případ údajné politické korupce prověřuje zvláštní vyšetřovací tým, který byl zřízen za předchozí vlády. Stávající jednobarevný kabinet premiéra Roberta Fica, který nastoupil do úřadu v dubnu, slíbil, že do práce vyšetřovatelů zasahovat nebude. Někteří politici i odborníci soudí, že aféru se kvůli časovému odstupu a chybějícím důkazům vyšetřit nepodaří. Prokuratura v reakci na žádost poslanců parlamentu o předložení zprávy o průběhu vyšetřování minulý měsíc uvedla, že dosud zjištěné důkazy neumožňují obvinit v případu žádnou osobu.