Čínští úředníci prchají ze země s nakradenými miliony

Peking - Bývalý nejvyšší stranický představitel půlmilionového čínského města Feng-čcheng údajně uprchl do USA s desítkami milionů nakradených dolarů. Wang Kuo-čchiang je v současné době v Číně vyšetřován pro podezření z korupce. V dubnu se odstěhoval se svou manželkou do Ameriky, kam podle několika na sobě nezávislých zpráv převedl 31,5 milionu dolarů. Není v tomto ohledu první, s nakradenými penězi uprchly ze země v posledních letech tisíce úředníků.

Podle loňské zprávy Čínské centrální banky zkorumpovaní čínští úředníci v posledních letech připravili zemi již o více než 120 miliard dolarů, s nimiž vycestovali do zahraničí. Jejich cílem jsou ve většině případů právě Spojené státy. Od poloviny 90. let do roku 2008 opustilo Čínu 16 000 až 18 000 představitelů a zaměstnanců státních firem, kteří si s sebou odvezli nakradené peníze.

Čínský premiér Wen Ťia-pao opakovaně označil korupci za největší hrozbu pro vládu čínské komunistické strany. Článek otištěný v čínském listu Global Times vyzývá čínské úřady, aby zveřejnily více informací o případu, a zabránily tak šíření dalších spekulací. „Wangův útěk je skandál. Úřady by jistě takovýto skandál rády zatajily, ale to je nereálné. Informace jsou v Číně odhalovány daleko rychleji než v 90. letech. Ať už je zpráva jakkoli špatná, k veřejnosti se dříve či později dostane,“ píše se v článku.

Vydáno pod